Plus Het voordeel van verticale zonnepanelen

Volgens Duits onderzoek produceren verticaal gemonteerde, tweezijdige zonnepanelen ongeveer evenveel stroom als traditionele, horizontale panelen. Omdat ze die productie beter spreiden over een hele dag zou er minder nood zijn aan energieopslag. Daarnaast laten ze meer ruimte vrij om zonne-energie te combineren met andere activiteiten zoals landbouw.

Koenraad Coel | 27 juli 2022
University Of Leipzig Vertical Solar Panels
Universiteit van Leipzig (CC BY-NC-ND 4.0)

Wie vandaag zonnepanelen plaatst, doet dat indien mogelijk gericht op het zuiden in een hoek van 20 tot 35°. Het meeste zonlicht komt uit zuidelijke richting en in die hoek vangen de panelen het maximum aan zonnestralen voor een gegeven oppervlakte. Daardoor zie je een enorme piek in de productie van zonne-energie rond de middag. Dat is handig tijdens een hittegolf, als die piek samenvalt met het warmste deel van de dag en dus de grootste stroomvraag vanwege airconditioning. Maar ’s ochtends en ’s avonds leveren de panelen amper stroom en zijn we aangewezen op andere energiebronnen of vormen van opslag. Sommige grote zonneparken proberen dat op te lossen met gemotoriseerde panelen die de zon volgen. Maar zulke systemen kosten meer en hebben meer onderhoud nodig.

Betere spreiding op minder ruimte

Onderzoekers van het departement Toegepaste Wetenschappen aan de Universiteit van Leipzig bekijken het zonne-energie vraagstuk nu letterlijk vanuit een andere richting. Ze bestudeerden de energieopbrengst van verticale zonnepanelen die langs beide zijdes energie kunnen opwekken. Zulke tweezijdige zonnepanelen zijn iets duurder dan de traditionele panelen, maar bieden een aantal belangrijke voordelen. Door ze te oriënteren naar het oosten en westen, produceren de panelen vooral ’s ochtends en ’s avonds stroom. Volgens de onderzoekers leveren ze op jaarbasis ongeveer evenveel stroom als traditionele, horizontale installaties. Maar door de betere spreiding over de dag, verminderen ze de nood aan energieopslag. Verticale panelen georiënteerd op het noorden en zuiden zouden bijna tien procent minder stroom opleveren op jaarbasis. Ze zorgen dan wel voor een betere spreiding over de seizoenen, omdat de zon in de winter lager staat en dus bijna recht op de panelen schijnt.

Daarnaast neemt een verticale installatie ook minder plaats in. Ze kunnen bijvoorbeeld makkelijk geplaatst worden langs wegen of in landbouwgebied. Op die manier kunnen boeren een extra bron van inkomsten aanboren en heel wat gewassen en dieren doen het beter met wat extra schaduw. Bovendien is er onder de panelen plaats voor bermen met wilde planten en bloemen die de biodiversiteit versterken en bodemerosie tegengaan. Het onderzoeksrapport kan je hier lezen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Betaalbare en duurzame energie