Plus Het Verenigd Koninkrijk wil tegen 2035 78 procent minder CO2 uitstoten

Het Verenigd Koninkrijk krikt zijn klimaatdoelstellingen fors op. Over vijftien jaar wil het VK 78 procent minder broeikasgassen uitstoten ten opzichte van 1990.

Inès Aoun | 21 april 2021
Londen

Net als de Europese Unie wil het Verenigd Koninkrijk in 2050 klimaatneutraal worden. Om dat te bereiken, beslisten de Britten vorig jaar om de broeikasgasemissies met 68 procent te verminderen tegen 2030 ten opzichte van 1990. Op advies van de onafhankelijke expertgroep Climate Change Committee (CCC) heeft het VK nu ook een concreet cijfer geplakt op de volgende stap. Tegen 2035 mag het land 78 procent minder emissies uitstoten. De nieuwe doelstelling wordt in juni in een wet gegoten.

Vrije keuze

Hoe het VK die doelstelling precies wil halen, is nog niet duidelijk. De focus zal echter liggen op groene technologieën en innovatie. De Britten zijn nu al wereldkampioen in offshore windenergie. In het persbericht wordt ook expliciet vermeld dat de overheid de vrije keuze van de bevolking, o.a. wat betreft eetgewoontes, zal respecteren. In het advies van de CCC werd gepleit voor een reductie van de consumptie van vlees en zuivel.

Een strategisch plan komt er nog voor de start van de COP26, de klimaatconferentie die in november plaatsvindt. Zowel de VS, China als Europa hebben hun ambities deze week bekendgemaakt, niet toevallig net voor de start van de klimaattop die president Joe Biden organiseert.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.