Plus Het verhaal van de circulaire zonnebril Yuma

In 2017 lanceerde Yuma Labs de eerste volledig circulaire zonnebril ter wereld. Drie jaar later is het bedrijf het label start-up ontgroeid. De zonnebrilpioniers hebben een fabriek geopend in Italië. Lenja Doms: “We doen ons werk met hart en ziel, maar het blijft keihard knokken.”

Dit artikel maakt onderdeel uit van het magazine:
Susanovamagazine december 2020
Inès Aoun | 9 december 2020

In 2017 kreeg technologie-adept Sebastiaan de Neubourg het idee om een circulaire zonnebril op de markt te brengen. Hij ging aan de slag met vermalen autodashboards, koelkasten, petflessen en gerecycleerd bamboe en printte de eerste probeersels op een kleine 3D-printer. Om geld op te halen voor de productie, lanceerde hij een crowdfundingcampagne. Op zes uur tijd verzamelde hij genoeg middelen om aan de slag te gaan. De Yuma-bril – vernoemd naar de zonnigste plek op aarde, Yuma in Arizona – groeide in een mum van tijd uit tot een cultproduct.

Telkens opnieuw recycleren

Een jaar geleden kwamen Lenja Doms en Roald Duchateau mee aan boord als medevennoten. Samen met de Neubourg herbekeken ze het productieproces. De 3D-printer werd opgeborgen, de vermalen autodashboards en koelkasten achterwege gelaten. Lenja Doms: “We gebruiken nu uitsluitend afval van petflessen, vooral uit Nederland, Duitsland en Denemarken. Niet toevallig allemaal landen die statiegeld op pet hebben ingevoerd. Zo garandeer je dat er meer afval wordt ingezameld en dat de afvalstromen zuiverder zijn (er is minder kans op vermenging met andere afvalstromen, red.). Daardoor kan het afval volgens wetenschappelijk onderzoek tot zeven maal gerecycleerd worden. Dat is belangrijk omdat we onze afgedankte brillen opnieuw versmelten tot nieuwe exemplaren. Bij elke bril leveren we een speciaal doosje mee, zodat je een bril die je beu bent overal ter wereld op de post kunt doen. De voorwaarde is wel dat je hem minstens een jaar hebt gedragen. In ruil krijg je het aankoopbedrag terug om een nieuwe bril mee te kopen.”

Het mekka van de brillenindustrie

De Yuma-brillen worden al een tijdje niet meer in België gemaakt. “Als we op grotere schaal wilden produceren, was 3D-printing niet vol te houden. Het kon tot vier uur duren om één bril te maken”, zegt Lenja Doms. “Daarom hebben we geïnvesteerd in een fabriek in Noord-Italië, het epicentrum van de Europese brillenindustrie.” De petgranulaten worden vanuit Nederland naar Noord-Italië getransporteerd. De lenzen, de scharniertjes en de verpakking komen uit China. “Dat betekent inderdaad dat onze CO-voetafdruk hoger is dan als we alles lokaal zouden doen. We zijn daar ook transparant over. De CO-uitstoot van het transport compenseren we uiteraard wel. Het is soms dansen op een slappe koord tussen opschalen en tot op de letter circulair zijn.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.