Het Verenigd Koninkrijk bouwt eerste grootschalige luchtbatterij

In Manchester bouwt Highview Power een grootschalige batterij op basis van vloeibare lucht. De technologie zou in het bijzonder geschikt zijn om grote overschotten hernieuwbare energie op te slaan.

Koenraad Coel | 24 juni 2020
Liquid Air 1801047 1920
Opslagtanks voor vloeibare lucht zijn al langer een bekend zicht op industrieterreinen.

Het Engelse bedrijf Highview Power testte de voorbije jaren al twee kleinere prototypes van haar luchtbatterij. Nu lijkt de technologie klaar voor commercialisatie met plannen voor vijf installaties in het Verenigd Koninkrijk met een totale capaciteit van 1,25 gigawattuur.

De batterij die nu in opbouw is, heeft een vermogen van 50 megawatt en een capaciteit van 250 megawattuur. Ze kan dus vijf uur lang aan maximaal vermogen stroom leveren. Dat maakt de luchtbatterij een interessante aanvulling op grootschalige lithiumbatterijen. Die kunnen veel sneller reageren op onregelmatigheden op het stroomnet, maar zijn niet geschikt om meerdere uren stroom te blijven leveren.

Energieopslag met vloeibare lucht

De luchtbatterij slaat energie op door gewone buitenlucht af te koelen tot -196° Celsius. Aan die temperatuur wordt lucht vloeibaar en kan het onder lage druk opgeslagen worden in grote tanks. Wanneer de batterij energie moet afgeven, verwarmt het de vloeibare lucht waardoor die tot 700 keer meer volume inneemt. Die expansie drijft een turbine aan en wekt zo stroom op.

Normaal gaat bij dat proces ongeveer driekwart van de energie verloren. Dat komt omdat het vloeibaar maken van lucht veel warmte genereert, terwijl het vergassen veel warmte gebruikt. Door de restwarmte en restkoude op te slaan in geïsoleerde tanks voor hergebruik, heeft de luchtbatterij een efficiëntie van om en bij de zestig procent. Het ontwerp van Highview Power kan ook restwarmte van nabijgelegen industrie gebruiken om de efficiëntie te verhogen.

Schaalvoordelen

De principes die Highview Power toepast worden al op grote schaal gebruikt om bijvoorbeeld aardgas als vloeistof op te slaan. De nodige materialen en onderdelen voor de luchtbatterij zijn dus makkelijk verkrijgbaar. Volgens Highview Power kan de opslagcapaciteit van een gegeven installatie uitgebreid worden door simpelweg extra tanks aan te sluiten. Een verdubbeling van de capaciteit zou de totale kostprijs maar met tien procent verhogen.

“Hoe groter de installatie, hoe lager de kostprijs per megawatt en megawattuur”, legt Javier Cavada, CEO van Highview Power, uit aan energy-storage.news: “Vanaf vier uur opslagcapaciteit daalt die prijs exponentieel en prijzen we andere vormen van opslag uit de markt.”

Bron: cleantechnica.com, sciencedirect.com, energy-storage.news

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!