Het eerste drijvende zonnepark van Vlaanderen ligt in de Kempen

Op de grens tussen Mol en Dessel drijven 17.250 zonnepanelen op het water. Het eerste drijvende zonnepark van Vlaanderen kreeg een plekje op een zandgroeve van de Antwerpse mineralenreus Sibelco. Het bedrijf werkt daarvoor samen met de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, milieu- en energiebedrijf Group Machiels en Luminus.

Ellen Vervoort | 9 september 2020
Drijvend zonnepark Sibelco
De fabriek in Dessel zal voor 55 procent op hernieuwbare elektriciteit draaien, geleverd door zon en wind.
© Floating PV

Floating PV, zoals het zonnepark werd gedoopt, zal vanaf oktober 7 gigawattuur per jaar produceren – evenveel als het jaarlijkse verbruik van 2000 gezinnen. 80 procent van de geproduceerde stroom wordt lokaal door Sibelco gebruikt.

Wind en zon

Een deel van de installatie wordt voorzien van actieve koeling, wat moet resulteren in een hoger rendement. Op een ander deel worden dubbelzijdige panelen geplaatst. Bovendien wordt het grootste deel van de installatie uitgevoerd met een dubbele oriëntatie: de panelen vangen niet allemaal zonlicht uit dezelfde richting op. Dat moet de piekproductie van de PV-installatie afvlakken, waardoor de fabriek van Sibelco ter plaatse een groter deel van de groene stroom kan verbruiken. Daardoor moet er bijvoorbeeld minder stroom op het net worden geplaatst of opslagcapaciteit worden voorzien.

Floating PV is niet het eerste hernieuwbare energieproject van Sibelco. Bart Van Herck, country manager bij Sibelco Belgium. “Met de opstart van dit drijvende zonnepanelenpark zal de fabriek in Dessel voor 55 procent op hernieuwbare elektriciteit draaien, geleverd door zon en wind samen.” Die windenergie is afkomstig van drie windturbines die Luminus al eerder bouwde op het terrein.

80 procent lokaal

Ook op Vlaams niveau helpt Floating PV een handje. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir: “Het feit dat de installatie operationeel is in 2020, is een opsteker voor de Vlaamse doelstellingen inzake hernieuwbare energie. De zonnepanelen hebben ook een gunstige ligging. Er wordt geen nieuwe ruimte ingenomen en de stroom wordt voor 80 procent lokaal verbruikt door de fabriek van Sibelco. Dergelijke projecten wil de Vlaamse Regering voluit steunen. Floating PV zal ook metingen uitvoeren en haar resultaten delen met het Vlaams Energieagentschap.”

Bron: Floating PV

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!