Plus Hernieuwbare energie wordt steeds goedkoper

De ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen is het afgelopen jaar opnieuw goedkoper geworden. Vrijwel elke duurzame energiebron kan inmiddels concurreren met energiecentrales op basis van olie, steenkool of gas, stelt het toonaangevende zakenmagazine Forbes.

Katleen Put | 11 juni 2019
Orsted Windmolenpark

Forbes baseert zich voor zijn beweringen op nieuwe cijfers van het International Renewable Energy Agency (IRENA), een intergouvernementele organisatie met zo’n 160 leden. Waterkrachtcentrales blijven de goedkoopste bron van duurzame energie (al is dat ook de meest controversiële, red.), met een gemiddelde kostprijs van 4 eurocent per kilowattuur. De ontwikkeling van nieuwe energiecentrales op basis van wind- of zonne-energie, geothermie of biomassa kost gemiddeld minder dan 9 cent per kilowattuur. Ter vergelijking: de kostprijs van een nieuwe olie- of gascentrale varieert tussen 4 en 13 cent per kilowattuur: minstens evenveel als duurzame energie, dus.

Speerpunt voor klimaatplan

De verhoogde competitiviteit van duurzame energiebronnen is te danken aan de lagere productiekost (onder meer door hogere verkoopaantallen) en technologische verbeteringen. IRENA voorspelt dat 75 procent van de onshore windinstallaties en 80 procent van de zonne-installaties die volgend jaar besteld worden, goedkopere energie zullen produceren dan steenkool-, olie- of aardgascentrales. Zelfs zonder subsidies blijven de duurzame opties goedkoper. IRENA-directeur Francesco La Camera doet dan ook een warme oproep om duurzame energie de ruggengraat te maken van elk klimaatplan: “Als we de klimaatdoelstellingen van Parijs nog willen halen, moeten we ons uiterste best doen om de ontwikkeling van duurzame energie zoveel mogelijk te versnellen.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.