Helft van het Vlaamse bedrijfsrestafval toch recycleerbaar

Uit sorteeranalyses van de OVAM blijkt dat Vlaamse bedrijven nog te veel recycleerbare materialen niet juist sorteren. Vlaanderen wil 30% minder bedrijfsrestafval tegen 2030.

Tine Steens | 10 mei 2023
Ovam Together
OVAM

Cijfers uit 2021-2022 stellen dat 46% van het afval in afzetcontainers en 56% van het afval in rolcontainers geen restafval is. Het gaat daarbij voornamelijk om papier & karton, folies, hout en pmd. Heel wat recycleerbare materialen gaan zo verloren.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Vlaanderen is voortrekker in de circulaire economie, maar heeft nog enorm veel winsten te boeken als het gaat om het terugdringen van het bedrijfsrestafval. 79% van het Vlaamse bedrijfsafval krijgt vandaag een tweede leven via hergebruik, recyclage of compostering. Fraaie cijfers, maar om de circulaire economie nog een stap dichterbij te brengen is het de ambitie om het restafval van bedrijven verder te doen dalen. Niet onhaalbaar, want er zit nog steeds veel recycleerbaar afval in het bedrijfsrestafval.”

Extra controles

Momenteel gelden er diverse maatregelen om bedrijfsrestafval correct in te zamelen. Inzamelaars zijn verplicht om een visuele controle van het afval uit te voeren. Daarom moeten bedrijven hun restafval in transparante zakken aanbieden. Daarnaast werd de heffing op het verbranden van bedrijfsrestafval verhoogd van 13 naar 25 euro/ton.

Fost Plus, de afdeling Handhaving van het Departement Omgeving en de OVAM zetten in op sorteercontroles bij bedrijven door eind 2021 twee extra handhavers aan te werven. Die handhavers voerden ondertussen 1000 controles uit. Bij 65% van de controles stelden ze fouten vast. In 68% van de gevallen met een sorteerfout volgde een aanmaning of een pv. Opvallend: bij 52% van de controles zat er pmd bij het restafval, nochtans een gekende sorteerstroom.

Zet ze together, da’s so much better

Omdat er nog veel ruimte is voor verbetering, lanceert de OVAM in samenwerking met Valipac en Fost Plus de ‘Never Alone!’-campagne. Daarmee willen ze bedrijfsleiders sensibiliseren rond het afvalbeleid op hun werkvloer. Dat resulteert in een ludiek filmpje met een remake van de 90’s dance klassieker met duidelijke boodschap: zet een restafvalbak never alone, maar altijd together met andere sorteerbakken. Medewerkers die de kans krijgen om correct te sorteren, maken meestal de correcte keuze.

Bron: OVAM

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!