Plus Grote vlieger maakt vrachtschip een vijfde efficiënter

De Franse startup Airseas ontwikkelt geautomatiseerde parafoil vliegers om het brandstofverbruik van vrachtschepen te verlagen. Het bedrijf testte het Seawing-systeem afgelopen maand tijdens een trans-Atlantische oversteek.

Koenraad Coel | 18 januari 2023
Seawing On Airbus
Het vrachtschip Ville de Bordeaux met een Seawing in actie.
Airseas

De Seawing van Airseas lijkt op een immense parachute die met een lange kabel aan de boeg van een vrachtschip vasthangt. Het idee is dat de vlieger tot meer dan 200 meter hoogte klimt om te profiteren van de hogere en meer constante windsnelheden die daar heersen. Volgens Airseas levert dat een brandstofbesparing van gemiddeld twintig procent op en daarvoor hoeft de bemanning niets te doen. Het systeem bevat sensoren die de weersomstandigheden monitoren en kan de vlieger volledig zelfstandig oplaten, besturen en terug binnenhalen. De Seawing is eenvoudig te monteren op elk soort commercieel schip, zonder daarbij cargoruimte op te offeren.

Het vrachtschip Ville de Bordeaux, met een tonnage van 21.528, kreeg afgelopen december een Seawing aangemeten. Terwijl het schip de Atlantische oceaan overstak, voerden ingenieurs van Airseas tests uit met vliegers van 250 en 500 vierkante meter. Het komende jaar zullen er nog tests volgen om de Seawing in een groter bereik van omstandigheden te kunnen inzetten en de efficiëntiewinsten nauwkeuriger te berekenen. Wereldwijd gebruiken al 21 grote schepen vergelijkbare windvliegers. De Japanse rederij K Line heeft alvast een eerste bestelling geplaatst voor vijf Seawings, met een optie voor nog eens 46 extra.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Betaalbare en duurzame energie Klimaatactie Leven in het water