Grote investeerders keren fossiele brandstoffen de rug toe

Terwijl de diplomaten op de klimaattop in Polen nauwelijks vooruitgang boekten, verandert er in de financiële wereld steeds meer. Al meer dan duizend instellingen en bedrijven met een totale portefeuille van 8 biljoen dollar hebben zich voorgenomen hun investeringen vrij te maken van de meest vervuilende brandstoffen.

14 december 2018
Money 2724241 1920

De zogenaamde divestment-campagne in de financiële wereld is een groot succes. De campagne tracht investeerders over de hele wereld te overtuigen om niet langer in fossiele brandstoffen te investeren.

1000 instellingen

Wat startte aan verschillende universiteiten gaat steeds sneller, blijkt uit een rapport dat werd voorgesteld op de klimaattop. Vijf jaar geleden hadden 181 instellingen met een totale portefeuille van 50 miljard dollar zich bij de campagne aangesloten. Vandaag is de kaap van 1000 instellingen gerond, goed voor een totale investeringsportefeuille van 8 biljoen dollar.

In een groot deel van de gevallen gaat het om religieuze (28 procent) en filantropische (18 procent) organisaties. Verder gaat het vooral om overheden, onderwijsinstellingen en pensioenfondsen. Private bedrijven maken zo’n 4 procent uit van de ondertekenaars.

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!