Grootste palmoliebedrijf ter wereld lanceert plan tegen ontbossing

Wilmar International, het grootste palmoliebedrijf ter wereld, gaat stappen ondernemen om zijn leveranciers aan satellietcontroles te onderwerpen. Dat kan een belangrijke stap zijn in de strijd tegen ontbossing, zegt Greenpeace.

11 december 2018
Palm 1464662 1920

De beslissing volgt op een intensieve wereldwijde campagne door de milieuorganisatie om de ontbossing voor palmolieplantages te stoppen. Greenpeace bezette onder meer het raffinaderij van Wilmar in Indonesië en blokkeerde schepen van het bedrijf. In een eerste reactie op het nieuws is de organisatie voorzichtig positief en schort ze verdere acties op.

"Wilmar levert palmolie aan ‘s wereld grootste voedings- en cosmeticamerken, dus de aankondiging is een potentiële doorbraak", zegt Kiki Taufik van Greenpeace Zuidoost-Azië. "Als het bedrijf woord houdt, zal het eind 2019 satellietfoto’s gebruiken om al zijn leveranciers te monitoren en het onmogelijk voor ze te maken om weg te komen met ontbossing. Greenpeace zal er nauw op toezien dat het bedrijf zijn beloftes inlost."

Klimaat

De ontbossing voor producten als palmolie speelt een belangrijke rol in de klimaatverandering en de teloorgang van de biodiversiteit. Om de klimaatverandering onder de 1,5 graden Celsius te houden moet alle ontbossing onmiddellijk gestopt worden. De sector heeft beloofd om de toeleveringsketen aan te pakken tegen 2020, maar amper vierhonderd dagen voor die deadline is van concrete stappen nog onvoldoende te merken, zegt Greenpeace.

Een van de redenen daarvoor is dat veel merken onvoldoende zicht hebben op wat hun leveranciers op het terrein doen. En dat is precies wat het nieuwe plan van Wilmar wel doet: het bedrijf neemt zich voor om het hele areaal in kaart te brengen tegen eind 2019. Bedrijven die op heterdaad betrapt worden bij ontbossing zouden meteen geschrapt worden als leverancier.

Impact

Wilmar is de grootste handelaar in palmolie ter wereld en de impact van het plan kan dus groot zijn, ook voor de rest van de sector. Ook andere grote handelaren zoals Golden Agri Resources en Musim Mas komen nu meer onder druk.

"Nu de wereld zich stilaan bewust wordt van de klimaat- en biodiversiteitscrisis, is het niet langer een optie om niets te doen", zegt Taufik. "Wilmar heeft een belangrijke stap genomen en het moet het plan nu ook snel uitvoeren. Om de ontbossing te stoppen moet de hele sector actie ondernemen. Andere handelaren en merken moeten nu volgen met een geloofwaardig plan om hun leveranciers te monitoren."

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!