Plus Grootste insectenkwekerij ter wereld opent in Bergen op Zoom

In Bergen op Zoom heeft het Nederlandse insectenbedrijf Protix naar eigen zeggen de grootste insectenkwekerij ter wereld geopend. In de fabriek worden eiwitrijke larven gekweekt die als dierenvoer dienen.

Kathleen Van Goethem & Fran Herpelinck | 17 juni 2019
Protix
© Protix

Voor Protix is de opening van een tweede productiesite in Bergen op Zoom een doorbraak in een veelbelovende sector. In wat het de grootste insectenfabriek ter wereld noemt, kweekt het bedrijf larven van de zwarte soldatenvlieg. Die larven zijn hongerige veelvraten: ze worden gevoederd met het organisch afval van groenten- en fruitbedrijven en kunnen op één dag hun gewicht tot driemaal verdubbelen. Eens volgroeid zijn ze rijk aan eiwitten en calcium, wat ze geschikt maakt als energiebron in het voer van kweekvissen, pluimvee of honden. Protix geeft weinig precieze cijfers vrij, maar heeft de ambitie om jaarlijks voer te voorzien voor meer dan 5 miljoen kweekzalmen en 250 miljoen kippeneieren.

Strenge regelgeving

De laatste jaren maken insecten opgang als dierenvoeder omdat ze een lage milieu-impact hebben. Ze vragen minder water dan traditionele producten en drukken zowel de uitstoot van broeikasgassen als de transportkosten. Nu bestaat kippenvoer bijvoorbeeld voor een groot deel uit granen, zaden en soja, maar soja komt veelal uit Zuid-Amerika, waar de sojaboon aan de basis ligt van massale ontbossing. De belangrijkste belemmeringen om insecten op grote schaal in dierenvoeder te verwerken, zijn strikte Europese regels. Het vet uit de vliegenlarven mag breed worden verkocht, het eiwit heeft tal van restricties. Als gevolg van de gekkekoeienziekte mogen kippen en varkens bijvoorbeeld geen dierlijke eiwitten eten. Insecteneiwit aan kweekvis voederen, vormt sinds kort een uitzondering.

Concurrentieslag

Voor de opschaling van zijn productielijn wist het Nederlandse Protix een bedrag van 45 miljoen euro op te halen. In 2015 werd het op het World Economic Forum nog benoemd tot een ‘veelbelovend technologiepionier’. In België is het circulaire insectenbedrijf Millibeter marktleider, in Frankrijk neemt Ynsect die rol op zich. Ynsect haalde in februari nog 140 miljoen euro op, met de ambitie om een volledig automatische fabriek te bouwen voor de productie van meeltorren en meelwormen. Zo wil het jaarlijks 200.000 ton eiwitten gaan produceren.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.