Grootste drijvende windturbine ligt voor Schotse kust

De Deense windturbineontwikkelaar MHI Vestas heeft een windturbine met een vermogen van 9,5 megawatt op een drijvend platform voor de Schotse kust geïnstalleerd. De windturbine maakt binnenkort deel uit van het grootste drijvende offshore windmolenpark ter wereld.

Ellen Vervoort | 17 november 2020
drijvende windturbine offshore
Volgens WindEurope hebben drijvende offshore windmolenparken een enorm potentieel.
© MHI Vestas

De windturbine behoort tot het windproject Kincardine. Momenteel drijft hij in Aberdeen Bay, maar in december zal het platform verankerd worden op zo’n 15 kilometer van de Schotse kust. De windturbine drijft dan 80 meter boven de zeebodem.

50 megawatt

Na deze turbine bouwt MHI Vestas nog vier andere units. Met een geplande capaciteit van 50 megawatt moet Kincardine ‘s werelds grootste drijvende windpark van het moment worden. De ontwikkelaars verwachten dat het stroom zal leveren aan 35.000 Schotse gezinnen.

Economisch rendabel

Volgens WindEurope hebben drijvende offshore windmolenparken een enorm potentieel. Verder van de kust zijn de windsnelheden groter en betrouwbaarder, maar is de zeebodem ook dieper.

Omdat het economisch niet rendabel is om windturbines in een zee van meer 60 meter diep in de bodem te funderen, bieden drijvende installaties soelaas. Bovendien kunnen drijvende windparken aan de kust in elkaar worden gezet, gerepareerd en onderhouden. Dat maakt de operatie logistiek gemakkelijker. Steeds meer ontwikkelaars bekijken dan ook de mogelijkheden van deze drijvende installaties.

Bron: MHI Vestas, WindEurope

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!