Plus Grootste dakboerderij ter wereld opent binnenkort in Parijs

Op het dak van Paris Expo Porte de Versailles, een evenementencomplex in het zuidwesten van Parijs, wordt binnenkort de grootste dakboerderij ter wereld in gebruik genomen. De planten groeien er niet in aarde, maar in de lucht.

Lien Moris | 12 juni 2020
Nature Urbaine Paris Expo
Valode & Pistre Architectes Atlav AJN

Parijzenaren kunnen straks genieten van lokaal geteelde groenten, fruit en kruiden. Van het dak op hun bord. Op een oppervlakte van 14.000 vierkante meter op het dak van hal 6 van Paris Expo Porte de Versailles zal tussen mei en oktober elke dag 200 kilogram groenten, kruiden en fruit geoogst worden. Nature Urbaine, zoals de urban farm heet, zal begin juli openen.

Vertical farming

De oogst is bedoeld voor de inwoners van het zuidwesten van Parijs. “Zo halen we de ‘food miles’ naar omlaag”, vertelt Pascal Hardy van urbanfarmingbedrijf Agripolis, een van de eigenaars van Nature Urbaine, in The Guardian. “We zullen zowel groenteboxen verkopen als leveren aan winkels en hotels.”

Bijzonder is de manier waarop er aan landbouw wordt gedaan: de planten staan niet in aarde, maar hangen met hun wortels bloot in kweektorens. De wortels worden bespoten met nevel uit een gesloten watersysteem. Een vorm van vertical farming dus. Er worden geen pesticiden of chemicaliën gebruikt. “Zodat de biodiversiteit hier hoogtij kan vieren”, aldus Hardy.

Voorbeeld van duurzame productie

“Het doel is om van deze urban farm een internationaal erkend voorbeeld te maken van duurzame productie”, zegt Hardy. “Het leidend principe achter al onze boerderijen is om de ecologische en economische veerkracht in de steden van morgen te helpen vergroten. Als we een model voor stadslandbouw kunnen creëren dat commercieel haalbaar is, zullen stadsboerderijen erin slagen om zonder steun duurzaam te worden.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.