Grieks eiland zal binnenkort volledig op zonne- en windenergie draaien

Eén krachtige windturbine, een klein zonnepanelenpark, een microgrid en een hoogtechnologische batterij: meer heeft het Griekse eiland Tilos niet nodig om fossiele brandstoffen voorgoed te bannen.

Inès Aoun | 22 augustus 2018
Griekenland
©TILOS HORIZON

Het eiland, gelegen tussen Rhodos en Kos, telt vierhonderd inwoners. Maar tijdens het hoogseizoen vinden ongeveer drieduizend toeristen de weg naar het kleine eilandje. De verouderde energieinfrastructuur kan dat aantal maar moeilijk slikken. Gevolg: de elektriciteit - en dus ook de broodnodige airco - valt geregeld uit.

Vanaf 2019

In 2015 werd daarom een proefproject gelanceerd met de toepasselijke naam TILOS (Technology Innovation for the Local Scale, Optimum Integration of Battery Energy Storage). Dertien bedrijven en instituten uit zeven landen - waaronder Frankrijk en Duitsland - testen er of het mogelijk is om het eiland volledig op hernieuwbare energie te laten draaien.

In 2017 werd op het eiland een windturbine van 800 kilowatt, een zonnepark dat per jaar 265 megawattuur aan elektriciteit kan opwekken en een gesmolten zoutbatterij met een capaciteit van 1,44 megawattuur per 400 kilowatt geïnstalleerd. Een microgrid met slimme meters regelt het stroomverbruik. Als alle testen goed verlopen, is de stroom die vanaf 2019 geproduceerd wordt op het eiland volledig afkomstig uit hernieuwbare bronnen.

Het TILOS-project wordt voor een groot deel gefinancierd door de Europese Commissie.

Samoa

Aan de andere kant van de wereld is een eilandengroep ook bezig met hernieuwbare energie. De republiek Samoa in Polynesië draait nu al voor 48 procent op groene stroom. Het doel is om tegen 2025 voldoende zonne- en windenergie te produceren om de eilanden volledig te voorzien van hernieuwbare energie. Samoa werkt daarvoor samen met Tesla. De autobouwer heeft er onlangs twee batterijpacks met een capaciteit van 13,5 megawattuur geïnstalleerd.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!