Google Maps toont Amerikanen binnenkort de meest milieuvriendelijke route

Gebruikers van de app zullen binnen afzienbare tijd steevast langs de meest milieuvriendelijke wegen van de Verenigde Staten worden geloodst. Dat zijn volgens Google vlakke wegen of plekken zonder al te veel verkeersdrukte.

Inès Aoun | 2 april 2021
Google Maps

De actie past in het kader van de aankondiging van Google om 1 miljard mensen te helpen hun voetafdruk, veroorzaakt door het gebruik van Google producten, te verminderen.

Groene weg

Concreet gaat Google zijn kaarten zo aanpassen dat Amerikanen automatisch de route te zien krijgen met de minste heuvels of verkeersdrukte. Wanneer die ‘groene’ optie veel trager is, geeft Google Maps weer hoeveel CO2 je kunt besparen door toch voor die route te kiezen. Gebruikers die niet akkoord gaan met de meer milieuvriendelijke feature, hebben echter nog altijd de mogelijkheid om hun instellingen aan te passen. De Amerikaanse lancering is voorzien voor dit jaar. Google geeft bovendien aan dat het van plan is om het systeem op termijn op wereldschaal in te voeren.

Lage-emissiezones

Er zijn nog meer veranderingen op til voor de populaire app. Vanaf juni krijgen autobestuurders in Duitsland, Nederland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk een waarschuwing wanneer ze een lage-emissiezone binnenrijden met een erg vervuilende diesel- of benzineauto. De app geeft de bestuurder dan de keuze tussen een alternatieve route of een milieuvriendelijker transportmiddel.

Overzicht reistijden

Ten slotte gaat Google het over enkele maanden gemakkelijker maken voor iedereen om de reistijden van verschillende transportmiddelen te vergelijken. In plaats van op de verschillende tabs te klikken, vind je ze nu onder elkaar. Bovenaan komt het transportmiddel dat je voorkeur geniet. Ook de populairste vervoersmiddelen van een bepaalde stad staan van boven in het overzicht. Dat alles zou gebruikers ertoe moeten aanzetten meer duurzame transportkeuzes te maken.

Bron: Google

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!