ICT

Google en Apple draaien volledig op hernieuwbare energie

Alle gebouwen van Google en Apple draaien volledig op energie van hernieuwbare bronnen zoals zon en wind. Google is al enkele jaren de grootste aankoper van hernieuwbare energie wereldwijd.

Lien Moris | 9 april 2018
Karsten Würth @inf1783 219658339
Foto door Karsten Würth (@inf1783)

Google koopt meer hernieuwbare energie dan het verbruikt. Dat meldt senior vice president Urs Hölzle op de blog van het Amerikaanse bedrijf. “In de loop van 2017 hebben we wereldwijd voor elke kilowattuur elektriciteit die we verbruikten een kilowattuur energie aangekocht van een wind- of zonnepark dat speciaal voor Google gebouwd werd. We zijn het eerste bedrijf van onze grootte dat daarin slaagt.”

Google sluit elk jaar contracten af voor hernieuwbare-energieprojecten op plaatsen waar het bedrijf actief is. Vandaag produceren die zonne- en windparken 3 gigawatt aan schone energie: meer dan voldoende voor Google om te voorzien in de energiebehoefte van zijn vijftien datacentra en meer dan zeventig kantoren. Omdat het technologiebedrijf blijft groeien, zullen er ook steeds meer projecten bij komen.

Apple volgt

Google mocht niet lang in de schijnwerpers staan: al snel liet Apple weten dat ook al zijn gebouwen nu op 100 procent groene stroom draaien. Dat zijn alle Apple Stores, kantoren, datacenters en gedeelde faciliteiten in 43 landen. Bovendien zullen ook negen productiepartners voor hun volledige productie voor Apple overgaan op 100 procent groene elektriciteit. Veertien leveranciers doen dat al. Apple wekt op dit moment 626 megawatt aan hernieuwbare energie op via 25 projecten. Het elektronicabedrijf is nog vijftien projecten aan het opstarten die de totale opbrengst op 1,4 gigawatt zullen brengen.

Mijlpaal

Zowel Hölzle als Tim Cook, de CEO van Apple, spreken van een mijlpaal. “We willen een punt bereiken waarop ons bedrijf elk uur van elke dag draait op hernieuwbare en andere koolstofvrije energiebronnen. Dat zal een combinatie van technologie, beleid en nieuwe transactiestructuren vereisen”, aldus Hölzle. Google meent dat het als bedrijf een bepaalde verantwoordelijkheid heeft ten opzichte van zijn gebruikers en het milieu. “In samenwerking met beleidsmakers moet de private sector gedurfde stappen zetten. Dat zal leiden tot groei en opportuniteiten.”

Technologiebedrijven zijn verantwoordelijk voor ongeveer 2 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. Dat is vergelijkbaar met de luchtvaartsector.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!