Goedkoper, sterker, verder: elektrische trucks steken dieselbroers voorbij

Elektrische vrachtwagens zullen de komende jaren goedkoper worden dan dieselvarianten, terwijl ze even ver kunnen rijden en evenveel vervoeren. Dat blijkt uit een studie van het Nederlandse onderzoekscentrum TNO.

Katleen Put | 19 oktober 2022
Vrachtwagen In Natuur
Zal Europa tegen 2035 alleen nog uitstootvrije vrachtwagens toelaten?

Het lijkt er steeds meer op dat de EU de verkoop van personenwagens op diesel of benzine vanaf 2035 wil verbieden. Alleen uitstootvrije auto’s zouden dan nog toegelaten zijn. Voor vrachtwagens is zo’n deadline nog niet in zicht. Maar de vraag stelt zich: zou zo’n verbod überhaupt mogelijk zijn?

800 kilometer

Eigenlijk wel, is het verrassende antwoord. Uit een recente studie van onderzoekscentrum TNO, in opdracht van de Nederlandse milieukoepel Transport & Environment (T&E), blijkt dat elektrische vrachtwagens hun dieselvarianten snel bijbenen. Volgens het onderzoek zal 99,8 procent van de nieuwe elektrische vrachtwagens tegen 2035 goedkoper zijn in bezit en gebruik. Bovendien zullen ze hetzelfde gewicht aan goederen kunnen vervoeren over dezelfde afstand en in dezelfde reistijd.

Vrijwel geen enkele vrachtwagen in Europa legt meer dan 800 kilometer per dag af. Dat ligt nu al binnen het bereik van de nieuwste elektrische accutrucks, als ze worden opgeladen tijdens de wettelijk verplichte chauffeurspauzes. Zelfs de grootste elektrische langeafstandsvrachtwagens zullen al in 2030 hetzelfde gewicht aan goederen kunnen vervoeren als hun dieselbroers.

Strengere EU-normen

In principe kunnen de EU-wetgevers tegen 2035 dus ook de verkoop van dieseltrucks verbieden en alleen nog uitstootvrije vrachtwagens toelaten, concludeert Fedor Unterlohner van T&E. “Elektrische vrachtwagens zullen keer op keer beter zijn dan dieseltrucks. Een overstap zal bovendien het vrachtvervoer schoner maken en de Europese vrachtwagenfabrikanten toelaten om hun leiderschapspositie te behouden.”

Een belangrijke voorwaarde om die doelstelling te halen is wel dat Europa alle vrachtwagenfabrikanten tegen 2030 een CO2-reductie van 65 procent oplegt, aldus nog Unterlohner. Die reductie past binnen de algemene Europese klimaatambities. De strengere EU-normen zouden de fabrikanten dwingen om hun vrijwillige toezeggingen rond elektrificatie na te komen. Naar verwachting zal de Europese Commissie de komende maanden een voorstel doen om de klimaatdoelstellingen voor zware voertuigen aan te scherpen.

Bron: IPS

SDG

Waardig werk en economische groei Industrie, innovatie en infrastructuur Klimaatactie

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!