Plus Goedkoop Duits 9 euro-ticket voor openbaar vervoer is schot in de roos

Begin juni voerde Duitsland een goedkoop maandticket van amper 9 euro in voor alle vormen van openbaar vervoer. De formule was een succes: heel wat mensen lieten hun auto thuis, en er werd bijna 2 miljoen ton CO2 uitgespaard.

Katleen Put | 31 augustus 2022
Trein Duitsland
Het 9 euro-ticket gaf afgelopen zomer één maand lang toegang tot alle bussen, trams, metrotoestellen en regionale treinen in Duitsland.

De Duitse regering voerde het goedkope ticket aanvankelijk in om de stijgende energieprijzen te compenseren. Van begin juni tot eind augustus konden mensen voor 9 euro een maandticket kopen voor vrijwel alle vormen van openbaar vervoer: regionale treinen, de metro, de tram en de bus. Er werden ongeveer 52 miljoen tickets verkocht, vaak ook aan ‘nieuwe’ reizigers. Ongeveer 47 procent gaf aan dat ze voordien maximaal één keer per maand de bus of de tram namen. Zo’n 20 procent deed dat zelfs vrijwel nooit.

Minder CO2-uitstoot

Niet alle autobestuurders gebruikten het openbaar-vervoerticket om hun wagen thuis te laten: sommigen gingen zich gewoon meer verplaatsen. Toch zou minstens 10 procent van de verplaatsingen in augustus een autorit vervangen hebben. Op die manier zou bijna 2 miljoen ton aan broeikasgassen uitgespaard zijn: dat is ongeveer het equivalent van de jaarlijkse uitstoot van anderhalf miljoen auto’s die op fossiele brandstoffen rijden. Het ticket was dus een schot in de roos, zowel voor het milieu als voor de besparende gebruikers.

En wat nu?

Eind augustus liep het succesvolle project af, maar nu de energieprijzen torenhoog blijven, hopen veel burgers op een vervolg. Dat is echter niet evident, want de goedkope formule kost de Duitse staat veel geld. Politieke partij SPD heeft inmiddels een maandticket van 49 euro voorgesteld dat over het hele land geldig zou zijn. De stad Berlijn wil nog verder gaan en het 9 euro-ticket minstens tot het einde van het jaar behouden.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.