Globaal netwerk van steden bereikt nu al een derde van klimaatengagement voor 2030

Steden spelen een sleutelrol in de transitie naar een lagekoolstofsamenleving. Het belangrijkste wereldwijde netwerk van steden dat zich engageert op het vlak van klimaat – het Burgemeestersconvenant - komt duidelijk op kruissnelheid en bundelt nu ook de krachten met Google.

Francis Van den Noortgaete | 12 september 2018
Pexels Photo 681390

Het Global Covenant of Mayors for Climate & Energy (GCoM) vormt een internationale alliantie van ruim negenduizend steden en gemeenten – waaronder ook 358 Belgische gemeenten – en regionale stadsnetwerken. Samen engageerden ze zich om de CO2-uitstoot terug te dringen met 3,7 gigaton CO2-equivalent tegen 2030 en zelfs 8 gigaton CO2-equivalent tegen 2050. Steden kunnen bovendien ook een belangrijke katalysator zijn voor meer ambitieuze nationale klimaatdoelstellingen. Volgens berekeningen van het GCoM zegde het wereldwijde partnerschap op dit moment al een derde toe van het totale stadspotentieel voor 2030. Het gaat om een reductie die qua omvang vergelijkbaar is met alle auto’s van de weg halen in de Verenigde Staten.

Samenwerking met Google

Om steden te helpen bij de realisatie van hun klimaatambities wil het GCoM grensverleggende meetmethodes en tools voor databeheer lanceren. Zo wordt op 1 januari 2019 een nieuw globaal raamwerk om stedelijke broeikasgasemissies te rapporteren in gebruik genomen, gebaseerd op een datatool ontwikkeld in samenwerking met Google. De Environmental Insights Explorer, met als basis de beschikbare data binnen Google maps, kan helpen om de lokale milieu-impact van maatregelen in te schatten. Zo zetten steden hun klimaatengagement op basis van een grote hoeveelheid gevalideerde data om in concrete acties.

Steden leren van elkaar

Volgens Rebecca Moore, Director of Google Earth Outreach, leidt de tool tot “een consistente globale vergelijkingsbasis voor het uittekenen van stedelijk klimaatbeleid, het oriënteren van oplossingen en het meten van de gemaakte vooruitgang”.

De datatool zorgt niet alleen voor een harmonisering van de manier waarop klimaatdata worden gerapporteerd, maar ook voor de beschikbaarheid ervan in open platformen. Op die manier kunnen steden ook van elkaars inspanningen leren. Het systeem wordt momenteel in bèta-versie getest in een aantal steden wereldwijd.


Bron: Google, persbericht GCoM

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!