Plus Glencore en Britishvolt bouwen recyclagefabriek voor batterijen

Glencore, een van de belangrijkste en meest besproken spelers in de mijnindustrie, gaat samen met Britishvolt in zee om een recyclagefabriek voor lithium-ionbatterijen te bouwen.

Inès Aoun | 11 februari 2022
I Stock 1278558587 2
©I Stock

In 2023 plant Britishvolt een batterijenfabriek in Blyth, in Noordoost-Engeland. De Britten mikken op een productiecapaciteit van 10 gigawattuur per jaar, op termijn willen ze dat optrekken naar 35 gigawattuur. Die capaciteit is vergelijkbaar met andere geplande fabrieken in Europa. Alleen Tesla steekt er met kop en schouders bovenuit. Musk wil in Duitsland een fabriek bouwen van 100 gigawattuur.

10.000 ton

Als de productiecapaciteit in Europa vanaf 2023 toeneemt, is er ook (nog) meer nood aan recyclagefabrieken. Er duiken hier en daar al concrete plannen op. Zo wil het Franse Veolia in het Verenigd Koninkrijk 20 procent van de afgedankte batterijen recycleren. Om hoeveel dat precies gaat, is nog niet bekend.

Het ambitieuze project, dat in 2024 van start gaat, krijgt nu concurrentie van Glencore en Britishvolt. De recyclagefabriek wil vanaf midden 2023 zowat 10.000 ton lithium-ionbatterijen per jaar recycleren. Het gebouw komt op de site van Brittania Refined Metals Operation, een bedrijf van Glencore in Northfleet.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.