Plus Gezocht: circulaire specialist

Diverse universiteiten en opleidingscentra reiken ondernemers de hand om de circulaire economie in de praktijk te brengen en cradle-to-cradle-principes in hun bedrijf te implementeren. Een overzicht.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het magazine:
Susanovamagazine april 2019
Bart Vancauwenberghe | 27 maart 2019
The Climate Reality Project 349094 Unsplash

Postgraduaat Biogebaseerde en circulaire economie

Eind maart startte aan de UHasselt het postgraduaat Biogebaseerde en circulaire economie. Tijdens de opleiding, die 25 sessies van telkens drie uur omvat, werken de deelnemers aan een duurzame businesscase of een beleidsvoorstel voor de transitie naar een biogebaseerde en circulaire economie.

“Dit postgraduaat speelt in op de nood aan economische en maatschappelijke valorisatie voor clean technologies”, vertelt academisch verantwoordelijke Tom Kuppens. “De opleiding richt zich op mensen die werken bij overheidsinstanties of ondernemingen en die organisaties moeten begeleiden naar een businessmodel dat sterk op de circulaire economie is gericht. De zestien deelnemers hebben uiteenlopende functies: CEO’s, operational managers, sustainability officers, productdesigners, R&D-professionals… Het zijn allemaal mensen die zich goed willen wapenen om de doelstellingen van hun organisatie naar de praktijk te vertalen.”

Businesscase uitwerken

De meeste deelnemers hebben al bepaalde knowhow inzake de circulaire economie, maar het postgraduaat staat ook open voor wie voor het eerst van deze transitie proeft. De opleiding moet hen nog beter in staat stellen om zelf wetenschappelijk onderbouwde ‘duurzame’ investerings- en beleidsbeslissingen te nemen, of om stakeholders te overtuigen. “Bedoeling is dat ze leren denken in nieuwe, circulaire businessmodellen en daarnaast een technisch-economische analyse leren uitvoeren.”

De opgedane kennis en vaardigheden worden op het einde van de rit niet getest via een examen. “Het lijkt ons nuttiger om een specifieke businesscase die de deelnemers voor hun werkgever moeten uitvoeren, in de opleiding te integreren”, vervolgt Kuppens. “We reiken hen de instrumenten aan om die taak tot een goed einde te brengen.”

Veertien partners

De UHasselt heeft het concept van de opleiding samen met dertien andere partners uitgewerkt in het kader van het project ‘Grenzeloos Biobased Onderwijs’. De ontwikkeling van het postgraduaat was mogelijk dankzij financiering van Interreg Vlaanderen-Nederland. De vorming kost 2900 euro, wordt ondersteund door de kmo-portefeuille en levert een erkend postgraduaatsdiploma op.


Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.