Plus Gezocht: beleggers in sociale woningen

De kans is groot dat u binnen enkele maanden in ons land kan investeren in sociale woningen. Marktspecialist Inclusio, gestuwd door de families achter Colruyt en Solvay, zet zijn zinnen op een beursgang.

Fran Herpelinck | 6 augustus 2020
Jan Jakub Nanista Uhyrj Kpsshk Unsplash
Inclusio, dat aan dertig procent onder de gemiddelde marktprijs verhuurt, wil een sociaal en solide aandeel aanbieden.

De nood is groter dan het aanbod: België telt op dit moment te weinig beschikbare sociale woningen. Steden en gemeenten trachten via sociale huisvestingskantoren aan de vraag te voldoen, maar al te vaak is het too little, too few, bij gebrek aan budget. Door de hand te reiken naar private investeerders, wil vastgoedspecialist Inclusio voor nieuwe impulsen zorgen op de markt. Het bedrijf, dat zich specialiseert in sociale woningen en een eigen asielcentrum bezit, trekt zo goed als zeker naar de beurs. Dat melden De Tijd en De Standaard.

Sociale portefeuille

Inclusio is sinds 2015 actief. Uit sociaal oogpunt werd het opgericht door de families Colruyt (via het duurzame vastgoedbedrijf Revive), Janssen (Solvay, via investeringsmaatschappij Kois Invest) en de zakenbank Degroof Petercam. Het bedrijf heeft 117 miljoen euro aan vastgoed in portefeuille, wat tegen 2023 200 miljoen euro moet zijn. Op de woningmarkt vertaalt zich dat in 600 wooneenheden, waarvan er momenteel meer dan 200 in renovatie of aanbouw zijn in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Het gaat naast sociale woningen om woningen voor mensen met een beperking, een school en een asielcentrum, dat verhuurd wordt aan het Rode Kruis.

Lagere winst, grotere zekerheid

Wie investeert in aandelen van Inclusio, mag zich niet aan monsterwinsten verwachten, wel aan een sociale en solide investering. Dat vertelt operationeel directeur Lionel Van Rillaer van Inclusio. “De huur die Inclusio aanrekent, ligt gemiddeld dertig procent lager dan de marktprijs. Daardoor is het rendement op het aandeel lager. Maar tegelijk is het risico beperkt, omdat wij vooral via sociale verhuurkantoren werken. Daarmee hebben we huurcontracten van gemiddeld 18 jaar in Vlaanderen en 27 jaar in Brussel. Bovendien nemen de huurkantoren het risico op leegstand of ernstige schade aan de woning volledig op zich.”

Snel & flexibel

Ondanks de lagere huur wordt Inclusio voor zijn werking niet gesubsidieerd. Sociale verhuurkantoren, die het beheer van de woningen op zich nemen, worden door de gewesten meestal enkel vergoed voor hun werkingskosten, niet voor de verhuur van de gebouwen. Wel kan Inclusio als privaat bedrijf vaak sneller schakelen dan andere instanties op de markt. Van Rillaer: ”We vallen niet onder de wet van de openbare aanbesteding. Daardoor kunnen we sneller en flexibeler met onze aannemers werken dan steden en gemeenten die zelf hun sociale woningen ontwikkelen.”

Naast de bouw van nieuwe sociale woningen worden ook bestaande gebouwen gerenoveerd. In Brussel bijvoorbeeld vormt Inclusio leegstaande kantoorgebouwen om tot wooneenheden. “Er zijn nog voldoende mogelijkheden om sociale woningen te creëren. Aan huurders evenmin gebrek. De wachtlijsten voor sociale woningen zijn in de meeste Belgische steden lang”, aldus Van Rillaer.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.