Plus Gevolgen klimaatopwarming voor Brussel in kaart gebracht

De klimaatopwarming zal in Brussel voor veel meer hittestress zorgen dan in de omliggende rurale omgeving. Dat blijkt uit een nieuwe berekening van de gevolgen van de klimaatverandering in Brussel.

Saar Van Acker | 21 juni 2023
Brussel Alex Muromtsev O Rhbyd2 Uhf4 Unsplash

KMI-wetenschappers ontwikkelden een nieuwe methode die toelaat om de toekomstige gevolgen van de klimaatopwarming in Brussel te berekenen. Voor deze berekeningen maakten ze gebruik van klimaatgegevens van tien verschillende klimaatmodellen voor Europa. Die combineerden ze met een stedelijk klimaatmodel, waardoor de wetenschappers de gevolgen konden berekenen met een ruimtelijk detail van 1 km.

Brussels hitte-eiland

Overal zullen hittegolven vaker voorkomen, maar in Brussel zullen de bijhorende temperaturen door het stedelijke hitte-eilandeffect nog een stuk merkbaarder zijn. Zo zal de gemiddelde zomertemperatuur in Brussel met zo’n 4°C toenemen en zal het aantal hittegolfdagen in de hoofdstad sterk stijgen. Bij een globale opwarming van 2°C met 30,6%, bij een globale opwarming van 3°C zelfs met 158,9%.

Ook de hittestress zou volgens dit model erg toenemen. In rurale omgevingen zouden er zelfs in het slechtste scenario, een globale opwarming van 3°C, maximaal 6 dagen met gemiddelde tot extreme hittestress zijn. In stedelijke omgevingen kan dat gemakkelijk dubbel zo vaak zijn.

Adaptatiemaatregelen

De voorbije jaren ging Brussel al van start om de stad met behulp van adaptatiemaatregelen meer klimaatbestendig te maken. Zo bracht de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) in 2018 al de koelte-eilanden in het hele Gewest in kaart. In 2019 verklaarde het Brusselse regeerakkoord dan weer dat het meer groen en water in de stad wou. Waar mogelijk worden er bijvoorbeeld groene verbindingen aangelegd en er wordt steeds meer in de gezondheid en biodiversiteit van de parken geïnvesteerd.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Goede gezondheid en welzijn Duurzame steden en gemeenschappen Klimaatactie