Getijdenenergie boekt eerste succesje in Schotland

Getijdenturbines gebruiken de voortdurende beweging van zeewater om energie op te wekken. Het Schotse Meygen-project, dat vier turbines omvat, produceerde in 2019 genoeg stroom voor 4000 huishoudens: een bescheiden succes.

Katleen Put | 10 februari 2020
Noordelijke kust van Schotland
Getijdenenergie is heel betrouwbaar, maar het rendement is beperkt.

Getijdenenergie is een van de oudste vormen van hernieuwbare energie. Ze kan op twee manieren worden opgewekt. Klassieke waterkrachtcentrales gebruiken het verschil in waterniveau tussen eb en vloed. Hydraulische turbines rekenen op de kinetische energie van het bewegende water. De vier grote turbines van het Schotse Meygen-project, dat sinds 2018 loopt, maken gebruik van het tweede principe.

Beperkt rendement

De gewone getijdeneffecten voor de kust zijn vaak niet groot genoeg om stroom op te wekken. Voor Meygen ligt dat anders. De turbines liggen in een versmalling van de zee tussen het eilandje Stroma en het vasteland. Daar stroomt de zee sneller dan gewoonlijk en is de opbrengst van een getijdencentrale dus hoger. Toch blijft het rendement eerder beperkt. Vier getijdenturbines leverden vorig jaar stroom voor 4.000 gezinnen. Dat is niet veel meer dan het rendement van één grote windmolen, die gemiddeld 3.650 gezinnen van stroom kan voorzien.

Betrouwbare energiebron

Het grote voordeel van getijdenenergie zit in de betrouwbaarheid: ook als het een tijdje windstil is en de zon dagenlang niet schijnt, blijven getijdenturbines hun werk doen. Getijdenstroom vormt daarom een goede aanvulling op de gekende duurzame stroommix. Bovendien is de impact op het milieu vrij gering en zijn getijdenturbines niet zichtbaar. Schotland is alvast overtuigd en bouwt inmiddels acht nieuwe turbines op de Meygen-locatie. Op termijn moeten er maar liefst 250 turbines komen, die samen elektriciteit kunnen leveren aan 175.000 huishoudens. Ook Zeeland is recent op de kar gesprongen en wil tegen 2025 genoeg getijdenenergie opwekken om 100.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl, Lifebyessent.be en Fluxenergie.nl

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!