Plus Geslaagde eerste vlucht op volledig synthetische brandstof

De Britse luchtmacht heeft met succes voor het eerst ooit een vlucht op volledig synthetische brandstof uitgevoerd. De brandstof werd gemaakt uit water in combinatie met CO2 uit de atmosfeer.

Inès Aoun | 17 november 2021
Ikarus C42 Microlight 1024X683

Tijdens de vlucht - die op 2 november plaatsvond - werd enkel synthetische brandstof gebruikt. Het levert de Royal Air Force (RAF) een vermelding op in het Guinness World Records-boek. Het gaat weliswaar om een korte vlucht met een Ikarus C42, een bijzonder licht vliegtuigje. Maar het is een belangrijke eerste stap in een programma om de hele vloot uitstootvrij te maken, zegt de Britse luchtmacht. Deze specifieke technologie zou volgens berekeningen van de RAF 80 tot 90 procent CO2 per vlucht uitsparen.

“Klimaatverandering is een internationale uitdaging die de wereldwijde veerkracht en onze gedeelde veiligheid en welvaart bedreigt”, zegt Mike Wigston, stafchef van de Britse luchtmacht. “De RAF heeft zich het ambitieuze doel gesteld om tegen 2040 klimaatneutraal te zijn, en de brandstof voor onze vliegtuigen zal daar een belangrijke rol in spelen. Dit opwindende project toont hoe dat kan.”

Formule 1

De brandstof is gemaakt uit een combinatie van waterstof (gemaakt uit water) en CO2 die uit de atmosfeer is gehaald. De energie die nodig was om de brandstof te produceren, werd gehaald uit hernieuwbare bronnen. Het gaat om een zogenaamde drop-in brandstof, die gebruikt kan worden in bestaande vliegtuigmotoren. De brandstof is in amper vijf maanden ontwikkeld door de startup Zero Petroleum, opgericht door de voormalige Formule 1-brandstofexpert Paddy Lowe en Nilay Shah, hoogleraar Chemische Ingenieurskunde aan het Imperial College in Londen.

“Dit unieke project met de RAF toont de kwaliteit van synthetische brandstof aan, en het potentieel om de uitstoot van een aantal moeilijke maar cruciale sectoren uit te faseren. Daaronder valt het transport, goed voor 23 procent van de totale menselijke uitstoot”, zegt Lowe. “We zijn vooral trots dat het kon zonder enige aanpassing aan het vliegtuig of de motor. Uit de metingen blijkt geen verschil in kracht of prestatievermogen in vergelijking met fossiele brandstoffen.”

Het is wel nog maar de vraag of dit experiment een commerciële toekomst heeft. Groene waterstof is vooralsnog niet in overvloed aanwezig en CO2 uit de atmosfeer halen (direct capture) is nog erg duur.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.