Dertig tot veertig procent van ons afval bestaat uit bouwmaterialen. Op sloopwerven alleen al wordt 15 miljoen ton afval per jaar geproduceerd. Nochtans kan een groot deel daarvan hergebruikt of gerecycleerd worden.
De voorbije jaren doken er in België her en der al enkele bouwprojecten op die met circulair beton worden gebouwd. Maar voor elk project moet het beton telkens opnieuw getest en goedgekeurd worden. En dan mag die alleen voor dat specifieke project worden gebruikt. Daarom vroeg de Mechelse producent Jacobs Beton een algemene Benor-goedkeuring aan. Het certificaat geeft de garantie dat bouwproducten met specifieke technische eigenschappen geschikt zijn voor welbepaalde toepassingen.
"Dat betekent dat onze gerecycleerde beton voortaan niet meer aan één specifiek bouwproject is gebonden. We kunnen het nu op grote schaal verdelen, omdat het niet meer voor elk project apart moet worden getest en goedgekeurd. Met andere woorden: de grote poort gaat nu open voor België. Ons land kan eindelijk op industriële schaal circulaire beton gaan gebruiken”, aldus Kurt Jacobs, bestuurder van Jacobs Beton.
7500 kilometer zwaar transport uitgespaard
De gebouwen van de toekomstige Mechelse woonwijk Komet zullen voor 30 procent uit beton met gerecycleerde betongranulaten bestaan, goed voor zo’n 5000 kubieke meter. “We sparen meer dan 1500 ton natuurlijke betongranulaten uit. We voorkomen zo dat er 50 grote vrachtwagens van de steengroeves in Wallonië naar onze site moeten rijden, ofwel 7500 kilometer aan zwaar beladen transport. Uiteraard een goede zaak wat CO2-uitstoot betreft”, zegt Alexandre Huyghe, CEO van projectontwikkelaar Revive. Helemaal groen is het beton echter niet. Bij de productie van de cement – een ingrediënt van beton – komt veel CO2 vrij.
Duurzaamste wijk van Mechelen
Naast circulair beton voorziet projectontwikkelaar Revive ook meer dan 2000 vierkante meter zonnepanelen en 15.000 vierkante meter groen. De 320 woningen en appartementen worden bovendien verwarmd zonder fossiele brandstoffen, met behulp van warmtepompen.
De projectontwikkelaar beloofde enkele jaren geleden al dat Komet de duurzaamste wijk van Mechelen zou worden. “Wij willen hiermee het verschil maken tussen ‘praten’ en ‘doen’. Want op de voorbije klimaatconferentie in Glasgow is er vooral weer veel gepraat en weinig gedaan. Onze boodschap is dus: de tijd van de beloftes is voorbij, het is tijd voor actie”, aldus Huyghe.
De nieuwe woonwijk is momenteel nog in volle opbouw. De eerste van de drie bouwfases – goed voor zo’n 128 wooneenheden – is tegen eind 2022 achter de rug. De tweede bouwfase start rond de zomer.