Gentse burgercoöperatie legt zonnepanelen op scholen

Het burgerinitiatief EnerGent gaat zonnepanelen plaatsen op de daken van vijf scholen en twee wijkcentra. Daarnaast wil EnerGent een kleine zonne-energiecentrale bouwen in de wijk Sint-Amandsberg - Dampoort. 

14 maart 2018
Zonnepanelen

In Gent is slechts 6,5 procent van de bruikbare daken benut. Om van Gent een 'zonnestad' te maken, lanceert burgercoöperatie EnerGent tal van initiatieven. Een van die projecten is de installatie van zonnepanelen op vijf daken van scholen en twee daken van wijkcentra. Dat staat te lezen in Het Nieuwsblad

Dat de burgercoöperatie het haalde van andere kandidaten is niet verwonderlijk. Martine De Regge, schepen van Facility Management, zei bij de lancering van de aanbesteding dat de Stad Gent projecten van burgerparticipatie hoog in het vaandel draagt. De stad maakt tot in 2037 in totaal 680.000 euro vrij voor het project. 

Groene energiecentrale

EnerGent startte onlangs ook een proefproject op in de wijk Sint-Amandsberg - Dampoort. Iedereen die van de groene stroom gebruik wil maken, kan instappen: eigenaars, huurders, bedrijven, winkels, scholen uit de buurt ... Het project wil ook kwetsbare doelgroepen betrekken. EnerGent zal de installatie van die zonnepanelen zelf financieren. 

Het ultieme doel is ambitieus: drieduizend zonnepanelen leggen met een totale capaciteit van 750 kilowattuur én van de buurt een kleine, lokale energiecentrale maken. Eandis, Ecopower, Universiteit Gent en coöperatie Partago zoeken samen met de burgercoöperatie uit hoe de zonnestroom opgeslagen kan worden in lokale batterijen en elektrische wagens. 

Wat is EnerGent? 

EnerGent telt ongeveer achthonderd coöperanten die tussen de 100 en 5000 euro investeren. Met dat geld financiert de coöperatie de installatie van windmolens en zonnepanelen. In november haalde EnerGent nog 770.390 euro op.

www.energent.be 

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!