Gent gaat voor CO2-arm straatmeubilair

Op een heraangelegd plein aan bassischool De Zonnepoort in Gent staan sinds kort zitbanken van CO2-arm beton. ResourceFull uit Houthalen-Helchteren ontwikkelde de duurzame betonsamenstelling. Urbastyle uit Doornik maakte het meubilair.

Inès Aoun | 17 november 2021
407297 Circulaire Zitbanken Duurzaam Beton Gent F4864C Original 1636884501

ResourceFull verving het cement voor de zitbanken en ornamenten grotendeels door bijproducten, zoals hoogovenslakken en assen van de staalindustrie. Daardoor ligt volgens Wouter Crijns, managing director van het bedrijf, de CO2-voetafdruk van het meubilair 65 procent lager. De aggregaten in het beton wisselde ResourceFull in voor minerale bijproducten.

Demoproef

Het gaat om het eerste van 3 demoproeven die in het kader van het URBCON-project uitgevoerd worden. De Stad Gent en de UGent trekken het Europese project dat loopt tot 2023. URBCON heeft als doel de CO2-voetafdruk en het gebruik van primaire materialen bij de productie van beton te verlagen. Als het project slaagt, willen de partners het duurzame beton daarna in de steden introduceren.

Veiliger en groener

Het plein bij basisschool De Zonnepoort kreeg niet alleen duurzame zitbanken, de hele plek werd vernieuwd. De verkeerssituatie is nu veiliger voor voetgangers en fietsers. Er werd bovendien meer dan 600 vierkante meter onthard en er zijn enkele grote groenvakken voor bomen bijgekomen.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!