Interview

Plus "Genoeg duurzame alternatieven om sluiting kerncentrales op te vangen"

De verkoop van elektrische auto’s in België is in 2016 met 147 procent gestegen. We staan in Europa nog steeds bekend als de recyclagekampioen en we leggen de meeste zonnepanelen per vierkante kilometer. Dat zijn enkele hoopvolle conclusies uit het nieuwste Vlaamse cleantechrapport. Maar om de klimaatdoelen te halen, wordt alle heil verwacht van schone technologieën. Kan de Vlaamse cleantech die verwachtingen inlossen? We vroegen het aan Stef Denayer, algemeen directeur van i-Cleantech Vlaanderen.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
Cleantech
Inès Aoun en Katelijne Norga | 15 november 2017
Mh 907014
ID/ Mathias Hannes

Het is de vierde keer dat i-Cleantech Vlaanderen haar cleantechrapport publiceert. Dat rapport geeft jaarlijks een overzicht van de belangrijkste facts & figures in de domeinen energie, materialen, mobiliteit en water, en vergelijkt ze met de resultaten van andere Europese landen. Daarnaast presenteert het rapport de meest spraakmakende cleantechprojecten, investeringen en starters van het voorbije jaar.

Het cleantechdebat in België wordt vandaag gedomineerd door energie. Met name rond de timing voor de sluiting van de Belgische kerncentrales is veel te doen. Voor welk scenario de regering ook kiest, hernieuwbare energie wordt dé energiebron van de toekomst. Het cleantechrapport geeft aan dat Vlaanderen best goed bezig is op dat vlak. 

Op bepaalde vlakken kunnen we inderdaad een mooi rapport voorleggen. Van alle Europese landen plaatsen we de meeste zonnepanelen per vierkante kilometer. Vlaanderen is ook de derde grootste investeerder in offshore windenergie in Europa. In 2016 werd er maar liefst 2,3 miljard euro geïnvesteerd in nieuwe  windparken op zee. De sector moet het stellen met minder subsidies, maar dat is logisch. De kostprijs van windmolens is de laatste jaren sterk gedaald, waardoor er minder staatssteun nodig is. 

Voor windparken op het land is het verhaal minder positief. Vlaanderen is een druk bebouwd gebied, het is niet makkelijk om geschikte locaties te vinden. Maar er moet toch meer mogelijk zijn. Door de perimeter rond luchthavens en radarsystemen bijvoorbeeld valt een grote oppervlakte uit de boot. Die regels zijn in België veel strenger dan in de rest van Europa (de grootste militaire luchthaven van Groot-Brittannië bijvoorbeeld staat vol met windturbines, red.). Die zaken moeten dringend veranderen. Het is onwezenlijk dat de overheid hernieuwbare energie promoot, maar tegelijk ook afremt.

Vlamingen hebben ook nog steeds last van het NIMBY-syndroom (not in my backyard). Fnuikt dat de opgang van hernieuwbare energie?

De groei van hernieuwbare energie hangt inderdaad niet alleen van technologische ontwikkelingen en industriële initiatieven af. Het wordt alsmaar belangrijker om de bevolking te betrekken bij grote projecten, ook duurzame energieprojecten. Initiatieven als REScoop.Vlaanderen (de Vlaamse federatie van verenigingen en coöperaties van burgers voor hernieuwbare energie, red.) spelen daarbij een cruciale rol. Zij kunnen burgers overtuigen om te participeren in groene energieprojecten en er zo zelf mee de vruchten van te plukken. Eoly Coöperatie, die onlangs de eerste Vlaamse burgerwindmolen inhuldigde in Halle, is nog zo’n succesverhaal. Op zes weken tijd haalden maar liefst 1200 coöperanten 4 miljoen euro op voor de bouw van een windmolen. 

Import van groene stroom 

Dat Vlaanderen de tweede grootste importeur van groene energie is in Europa,  zetten jullie als een positief cijfer in de kijker. Betekent dat dan niet dat we onvoldoende groene stroom produceren?

Dat klopt, maar het geeft ook aan dat er in ons land groene alternatieven zijn om de sluiting van de kerncentrales op te vangen. Dat is ook het standpunt van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. Energie is een Europees verhaal. Scandinavische landen zoals Noorwegen hebben krachtige waterkrachtcentrales en investeren bijkomend intensief in windenergie, waardoor ze binnen enkele jaren een overschot aan groene stroom zullen hebben. Ook al gaat het om een overgangsfase, import van groene stroom is toch altijd een betere optie dan de kerncentrales langer openhouden. Daar hebben we geen excuus voor.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.