Genkse fabriek test nieuwe recyclageoplossing voor MDF

Act&Sorb bouwt een laboratorium waar hun innovatieve technologie zal worden getest. De start-up heeft een manier gevonden om reststromen van Medium Density Fiberboard (MDF) te recycleren tot actief kool. In 2021 moet de testfabriek klaar zijn.

Inès Aoun | 21 september 2020
Acten Sorb Persmoment 20200918 Hr 008 Kopie
Vlaams minister van Innovatie en Landbouw Hilde Crevits en minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir waren aanwezig op de officiële persvoorstelling

Medium Density Fiberboard (MDF) is het materiaal dat we kennen van meubels of laminaatvloeren. Elk jaar wordt wereldwijd naar schatting meer dan 70 miljoen ton nieuwe MDF geproduceerd. De reststromen worden momenteel nog verbrand of gestort.

Actief kool

De start-up Act&Sorb – actief sinds 2016 – heeft een technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt om die reststromen een nieuw leven te geven als hoogwaardig actief kool. Kenny Vanreppelen, oprichter en CEO van Act&Sorb: “Actief kool kan bijvoorbeeld gebruikt wordt voor water- en luchtzuivering, in geneeskunde of bij de productie van batterijen.” Om die technologie in de praktijk om te zetten, bouwt de start-up een laboratorium. De bouw is al opgestart en zal in 2021 klaar moeten zijn. Op de site zal er volgens Act&Sorb ook aandacht zijn voor hernieuwbare energie.

Het kostenplaatje is niet min. Er wordt maar liefst 27 miljoen euro in geïnvesteerd door onder andere Sibelco. Vlaams minister van Innovatie en Economie Hilde Crevits heeft voor de bouw van het laboratorium 2 miljoen euro vrijgemaakt.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!