Plus Geluidsschermen langs E17 gaan groene stroom opwekken

De toekomstige schermen langs de E17 tussen Zwijndrecht en Linkeroever maken deel uit van de Oosterweelwerken. Ze dempen niet alleen het geluid van de snelweg, maar wekken via zonnecellen ook groene stroom op.

Ellen Vervoort | 18 december 2018
123 Az K34 Perspectief 2
Oosterweelverbinding

Het was een voorwaarde van de gemeente Zwijndrecht om in te stemmen met het Oosterweeldossier: minder geluidshinder van de E17. Het Antwerpse ontwerpbureau Omgeving ontwikkelde daarom een ambitieus geluidsplan met stille, groene bermen en geluidsdichte schermen. Die laatsten krijgen een duurzaam tintje: geïntegreerde zonnecellen zullen in de toekomst hernieuwbare energie opwekken.

2,5 kilometer

De geluidsschermen worden gebouwd vanaf de tweede helft van 2019 en komen op een traject van 2,5 kilometer tussen de Krijgsbaan en de nieuwe park-and-ride op Linkeroever. Ze zullen in totaal acht meter hoog zijn. De onderste twee meter bestaat uit doorzichtig glas zodat de bedrijven langs de weg zichtbaar blijven, in de bovenste zes meter worden zonnecellen geïnstalleerd.

Twee soorten zonnecellen moeten de geluidswanden zo rendabel mogelijk maken. Ter hoogte van Zwijndrecht worden de geluidsschermen naar het zuiden gericht, waar ze de middagzon kunnen opnemen. Aan de kant van Linkeroever komt een andere soort cellen: de ene groep gericht naar het oosten, de andere naar het westen, om ochtend- en avondzon op te nemen. De totale jaarlijkse energieproductie zal het equivalent van 600 Vlaamse gezinnen van stroom kunnen voorzien.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.