MVO

Plus Geen enkel land maakt volledige gendergelijkheid waar

Bijna 40 procent van alle meisjes en vrouwen - 1,4 miljard - leven in landen die falen op het vlak van gendergelijkheid. Dat staat in de nieuwe SDG Gender Index. Ons land scoort bij de beteren.

Kathleen Van Goethem | 5 juni 2019
Restroom 983390 1920

Begin deze week stelde de organisatie Equal Measures 2030 (een internationaal partnerschap van ngo’s, bedrijven en fondsen) de eerste SDG Gender Index voor. Die is gebaseerd op de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Verschillende van die SDG’s hebben betrekking op gendergelijkheid, zoals gelijkheid tussen man en vrouw of onderwijskansen.

Uit de rangschikking die Equal Measures 2030 opstelde, blijkt dat er wereldwijd nog heel wat werk aan de winkel is. Gemiddeld springen de 129 onderzochte landen met de hakken over de sloot, met een score van 65 procent of ‘net voldoende’. Aan de onderkant van de tabel valt op dat 1,4 miljard meisjes en vrouwen in landen leven die falen op het vlak van gendergelijkheid. Het gaat om veertig procent van alle vrouwen wereldwijd.

Tegelijk toont de index aan dat veel landen al concrete stappen hebben gezet naar gendergelijkheid. Er is vooral verbetering te merken in het onderwijs, gezondheid en de toegang tot basisdiensten.

België bij goed scorende landen

Ons land doet het goed. We halen 83,3 op 100 en belanden daarmee op plaats 15. België scoort ‘uitstekend’ (met een score van 90 of meer, red.) op het vlak van armoede, gezondheid en gelijkheid op de werkvloer. We halen zelfs een perfecte score voor sociaal overleg over betere werkomstandigheden. Onze buurlanden scoren zo mogelijk nog beter, met Nederland zelfs op plaats vijf in de ranking.

De organisatie meent dat geen enkel land een ‘uitstekende’ algemene score van 90 of hoger behaalt. Koploper Denemarken komt met een score van 89,3 procent wel dicht in de buurt. De tien slechts scorende landen in de index zijn Sierra Leone, Liberia, Nigeria, Mali, Mauritanië, Niger, Jemen, Congo-Brazzaville, de Democratische Republiek Congo, Tsjaad. Equal Measures 2030 waarschuwt dat geen enkel land ter wereld momenteel voldoende maatregelen neemt om volledig gendergelijk te zijn tegen 2030. De volgende editie van de SDG gender index is voorzien voor 2021.

Het volledige rapport van Equal Measure vindt u hier: https://www.equalmeasures2030.org/wp-content/uploads/2019/06/EM2030_2019_Global_Report.pdf

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.