Plus Gamechangers in de circulaire economie strijken neer in haven van Antwerpen

Triple Helix en Bolder Industries vestigen zich op NextGen District. Het voormalige terrein van General Motors krijgt zo een nieuwe invulling als circulaire hotspot.

Inès Aoun | 14 januari 2022
Next Gendistrict
Luchtbeeld gesaneerde GM-site - copyright Tom Dhaenens

Het NextGen District ligt vlakbij de Antwerpse chemiecluster. Voor Port of Antwerp was het voormalige terrein van de Amerikaanse autobouwer dan ook de ideale plek om plaats vrij te maken voor circulaire pioniers. Twee gamechangers op het vlak van circulaire economie hebben de oproep van de Antwerpse haven alvast beantwoord.

Van matras tot matras

Het Antwerpse bedrijf Triple Helix zal op het terrein een fabriek bouwen om polyurethaanschuim, afkomstig van onder meer afgedankte matrassen, isolatiepanelen en autozetels samen met gebruikte pet uit de retail- en voedingsindustrie om te zetten in polyolen en amines. Die kunnen dan opnieuw gebruikt worden bij de productie van nieuwe polyurethaanproducten. De fabriek zal volledig circulair werken én op hernieuwbare energie draaien.

Van autoband tot autoband

Bolder Industries herwint chemische stoffen uit afgedankte autobanden om er nieuwe grondstoffen mee te maken. Daarbij wordt 98 procent van de materialen van de band gebruikt. 75 procent van de vaste stoffen en vloeistoffen vinden hun weg terug naar nieuwe banden, rubberproducten en kunststoffen.

In 2023-2024 zullen beide bedrijven de deuren openen. Ondertussen zet Port of Antwerp de gesprekken met mogelijke andere kandidaten voort.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.