Plus Ga eens fietsen in een visnet

De Amerikaanse fabrikanten Giro en Bontrager wagen zich aan circulaire producten. Ze brengen fietsaccessoires op de markt die deels vervaardigd zijn uit oude visnetten.

Elke Doms | 23 april 2019
Renew Top Image
©Giro

Naar schatting tien procent van het afval in onze oceanen zijn ‘spooknetten’: oude visnetten die doelloos ronddobberen en heel wat schade aanrichten onder het zeeleven. Giro en Bontrager hergebruiken die opgeviste spooknetten nu in hun producten.

Van visnet tot…

Gerecycleerd nylon, polyester en elastaan, waaronder Econyl Lycra, vervaardigd uit gedumpte visnetten en ander oceaanafval: daarmee ontwierp Giro zijn nieuwe fietskledinglijn. De Renew-stoffen worden gebruikt in 48 procent van de volledige lentecollectie van Giro.

Bij Bontrager stopten ze hun klassieke drinkbushouder Bat Cage in een nieuw, groen jasje. Moederbedrijf Trek werkt daarvoor samen met Bureo, een bedrijf dat zich toelegt op de verzameling en recyclage van oude visnetten in Chili. De visnetten werden verwerkt tot kleine nylonkorrels en met een spuitgietproces verwerkt tot een drinkbushouder. Bontrager wil zo dit jaar meer dan anderhalve ton oude visnetten een tweede leven bezorgen.

De producten zijn helaas (nog) niet verkrijgbaar in België. Giro en Bontrager zijn niet de eerste fabrikanten van sportkledij die oude visnetten gebruiken. Het Britse Teko gebruikt voor zijn sportsokken al jaren een mix van wol en afval uit de oceanen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.