Fruittelers krijgen overheidssteun voor installatie middelgrote windturbines

Ondernemingen in Vlaanderen kunnen sinds kort financiële steun aanvragen om te investeren in een kleine of middelgrote windturbine. In de Limburgse gemeenten Gingelom en Nieuwerkerken werden de eerste vergunningen zopas goedgekeurd.

Lien Moris | 25 februari 2019
H Type Vertical Axis Wind Turbine

De eerste oproep voor steunaanvragen liep van begin december 2018 tot eind januari 2019. Bedrijven konden bij de Vlaamse overheid een project indienen om investeringssteun aan te vragen voor de installatie van een kleine (ashoogte tot 15 meter) of middelgrote windmolen (ashoogte tot 40 meter, vermogen tot 300 kilowatt), om ter plaatse hernieuwbare energie op te wekken. Jaarlijks is er een budget van 4,2 miljoen euro voorzien, afkomstig uit het Energiefonds. Later dit jaar wordt er een nieuwe call gelanceerd.

Omdat middelgrote windturbines gemiddeld drie keer minder hoog zijn dan de grote varianten, kunnen ze gemakkelijker geïntegreerd worden in het landschap, zelfs in woongebied. Ze produceren ook minder geluid en de slagschaduw is beperkt.

Tot 30% besparen op energiefactuur

Kleine en middelgrote turbines zouden vooral interessant zijn voor kmo's, ziekenhuizen, landbouwbedrijven … De goedgekeurde projecten in Nieuwerkerken en Gingelom werden aangevraagd door fruittelers. Ze worden doorheen het hele project begeleid door Engie Electrabel, dat daarvoor samenwerkt met Fairwind, een Belgische fabrikant van kleine en middelgrote turbines. “Met dit type windmolens kunnen deze fruittelers de energiefactuur tussen 10 en 30 procent drukken”, stelt Hellen Smeets, woordvoerder van Engie, in De Standaard. “We mikken ook op kmo’s.” Momenteel heeft Engie in Vlaanderen zo’n dertig dossiers lopen.

Bron: De Standaard, Het Laatste Nieuws

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!