Plus FrieslandCampina en Danone reduceren broeikasgasemissies met 17 procent

Op vijf jaar tijd hebben FrieslandCampina en Danone hun broeikasgasemissies met 17 procent verminderd. Dat deden ze door melkveehouders van FrieslandCampina te stimuleren om zelf meer eiwitten te oogsten, een voedzaam en uitgebalanceerd rantsoen te voorzien of in te zetten op hernieuwbare energie.

Inès Aoun | 2 februari 2022
Full 06 Frieslandcampina Lifestyle

De melkveehouders kregen een waaier aan mogelijkheden voorgeschoteld om hun broeikasgasemissies te reduceren. Zo konden ze bijvoorbeeld meer eiwitten oogsten op hun eigen landbouwgrond. Daarmee spaarden ze CO2-emissies uit die veroorzaakt worden door het transport van de gewassen die in veevoeder zitten. Bovendien wordt soja – een van de cruciale eiwitten in veevoeder - gelinkt aan de massale ontbossing in Zuid-Amerika.

De landbouwers konden ook het rantsoen optimaliseren om de methaanuitstoot van hun koeien te verminderen. Verder werden ze aangemoedigd om zonnepanelen, windmolens en mestvergisters te installeren, om biodiesel te gebruiken of hun energieverbruik te verminderen door bijvoorbeeld warmte terug te winnen uit de koeling van melk.

FrieslandCampina gebruikte de KringloopWijzer om de voortgang op te volgen. Die uitgebreide monitoringtool wordt door bijna 10.000 melkveebedrijven gebruikt en geeft landbouwers specifieke inzichten, zoals de omvang van hun ecologische voetafdruk.

Bijna 25 procent

Danone en FrieslandCampina besloten ondertussen om hun samenwerking nog eens met drie jaar te verlengen. De twee bedrijven zullen zich samen blijven inspannen om de uitstoot van broeikasgassen als gevolg van de productie van ingrediënten afkomstig van FrieslandCampina met nog eens ruim 7 procent te verminderen. In totaal zorgt de samenwerking voor een vermindering van 25 procent aan broeikasgassen. Hoeveel dat in absolute cijfers is, willen ze niet kwijt. Beide bedrijven willen tegen 2050 klimaatneutraal zijn.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.