Plus Frankrijk verplicht zonnepanelen op parkings

Vanaf 1 juli 2023 moeten grote Franse parkeerplaatsen overdekt worden met zonnepanelen. De nieuwe wet maakt deel uit van een breder plan dat ook voorziet in versoepelde regelgeving voor de aanleg van nieuwe zon- en windparken.

Koenraad Coel | 9 november 2022
Zonneparking Jay Black S A Kr Aim Rhk Unsplash
Disneyland Parijs begon al in 2021 aan een zonneparking.

Eind vorige week nam het Franse parlement een nieuwe wet aan die stelt dat er zonnepanelen moeten komen op parkings met tachtig plaatsen of meer. Vanaf 1 juli 2023 hebben de kleinere parkings, met tussen de tachtig en de vierhonderd plaatsen, vijf jaar de tijd om aan de wet te voldoen. Locaties met meer dan vierhonderd plaatsen hebben slechts drie jaar om minstens de helft van hun totale oppervlakte van zonnepanelen te voorzien. Er zijn wel uitzonderingen voor parkings voor zwaar vervoer vanaf 7,5 ton of parkeerplaatsen in de buurt van een ‘bijzondere site’, zoals een historisch gebouw. Wie niet tijdig aan de vereisten voldoet, riskeert een boete van vijftig euro per plaats per maand.

Tien kerncentrales

De zonneparkings zouden in totaal voor 11 gigawatt aan capaciteit zorgen, het equivalent van tien nucleaire reactors. Natuurlijk schijnt de zon niet altijd en werken kerncentrales ook niet doorlopend. Professor Mark Jacobson van de Universiteit van Stanford berekende dat de jaarlijkse, gemiddelde energieopbrengst van de zonneparkings ongeveer 40 procent van de tien kerncentrales zou bedragen, aan een zestiende van de kostprijs.

Grote plannen

De Franse ambities blijven niet beperkt tot parkings. Er moeten ook grote zonneparken komen op open plaatsen langs snelwegen en spoorlijnen en waar mogelijk op landbouwgebied. De Franse spoorwegen plannen daarnaast nog eens meer dan een miljoen vierkante meter zonnepanelen op hun stations tegen 2030. Ter ondersteuning van die duurzame plannen heeft de regering ook maatregelen genomen om de planningsperiode voor grote zonneparken in te korten van zes naar drie jaar en voor windparken op zee van tien à twaalf tot zes jaar. Dat moet tegen 2050 zorgen voor vijftig nieuwe windparken. Deze zomer werden er al twee locaties voor de Franse kust vastgelegd voor twee grootschalige windenergie projecten.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Betaalbare en duurzame energie