Frankrijk verbiedt vluchten tussen steden met snelle treinverbinding

De Franse Nationale Vergadering heeft een verbod goedgekeurd op binnenlandse vluchten voor routes die in minder dan 2,5 uur per trein kunnen worden afgelegd. Het moet nu nog wel naar de Senaat. Consumentenorganisatie UFC-Que choisir is niet onder de indruk.

13 april 2021
Franse Binnenlandse Vluchten Air France

De beslissing maakt deel uit van de klimaatwet van de regering-Macron om de Franse uitstoot met 40 procent te verminderen tegenover 1990. Concreet zullen geen vluchten meer georganiseerd mogen worden tussen twee steden met een treinverbinding van minder dan 2,5 uur. In de praktijk komt dat neer op slechts vijf lijnen: Parijs-Bordeaux, Parijs-Lyon, Parijs-Nantes, Parijs-Rennes en Lyon-Marseille. Zij vertegenwoordigen zowat 12 procent van de passagiers die een regionale vlucht nemen, of zo'n 3,5 procent van de CO2-uitstoot gelinkt aan binnenlandse vluchten.

Burgerparlement

Het idee is afkomstig van het burgerparlement van Emmanuel Macron, waar burgers ideeën konden formuleren om de Franse uitstoot te verminderen. Het voorstel werd wel afgezwakt: aanvankelijk was sprake van alle verbindingen met een treinrit tot 4 uur, maar dat is dus 2,5 uur geworden. Consumentenorganisatie UFC-Que choisir is daarover niet te spreken. Zij stonden achter een grens van vier uur, wat een impact zou hebben op achttien lijnen en de CO2-uitstoot fors zou verminderen. Het waarschuwt bovendien voor een monopolie voor de Franse vervoersmaatschappij SNCF.

Het voorstel is zaterdagavond goedgekeurd in de Assemblée nationale (het Lagerhuis van het Franse Parlement), nu moet ook de Franse Senaat zich er nog over buigen.

Elektrisch vliegen in Nederland

Ironisch genoeg starten onze noorderburen met een project om net méér te gaan vliegen tussen Nederlandse steden. Het gaat echter om een ambitieus proefproject van Rotterdam The Hague Airport, Eindhoven Airport en Groningen Airport Eelde om elektrisch vliegen te testen.

Bron: IPS, De Morgen, UFC-Que choisir, Rotterdam The Hague Airport

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!