Plus Frankrijk investeert 30 miljard euro in groene transitie

De Franse minister van Economie en Financiën Bruno Le Maire heeft bekendgemaakt dat een deel van het budget van het nationale COVID-relanceplan naar groene maatregelen gaat. Volgens de minister zou dat honderdduizenden jobs moeten opleveren.

Inès Aoun | 27 juli 2020
Eiffel Tower 3349075 1920

Op de Franse nationale feestdag kondigde president Emmanuel Macron aan dat er 100 miljard euro wordt vrijgemaakt om de coronacrisis te boven te komen. De grote lijnen van het relanceplan zijn al bekend, de details volgen op 24 augustus. Minister van Economie en Financiën Bruno Le Maire lichtte alvast nog een tipje van de sluier op. Hij vertelde aan Le Journal du Dimanche dat 30 miljard euro gereserveerd wordt om de groene transitie te stimuleren.

Dertig procent minder CO2

Le Maire gaf aan dat drie sectoren prioriteit krijgen. Het gaat om duurzame renovatie, transport en energie. Zo wordt er onder andere meer geld vrijgemaakt voor groene renovatiepremies en zullen meer fietspaden aangelegd worden.

Niet alleen burgers krijgen een stimulans om duurzamere keuzes te maken, ook de industrie krijgt een duwtje in de rug. Le Maire:“Ons land heeft haar CO2-emissies zien dalen met 20 procent in 20 jaar tijd, maar onze ecologische voetafdruk is –door meer te gaan importeren – met 17 procent gestegen.” Dat probleem wil de minister nu aanpakken door de Franse industrie te moderniseren en opnieuw meer lokaal te produceren. “Het doel is om de emissies uit die industrie met dertig procent te doen dalen in tien jaar tijd. Daarvoor pakken we de meest vervuilende industriële sites eerst aan.”

Honderdduizenden jobs

De investeringen in de verduurzaming van de industrie zullen volgens Le Maire bovendien honderdduizenden jobs opleveren in het ganse land. “Dat is ook nodig om alle Fransen te overtuigen van het nut van de groene transitie.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.