Plus Fossiele recordwinst gevolgd door rechtszaken

De fossiele brandstofindustrie haalde recordwinsten in 2022, maar krijgt begin dit jaar te maken met meerdere rechtszaken. In Engeland wordt daarbij voor het eerst een nieuwe tactiek toegepast.

Koenraad Coel | 13 februari 2023
Court Tingey Injury Law Firm Ve Nb0 Ddegz E Unsplash

Het voorbije jaar rapporteerden de vijf grootste spelers in de fossiele brandstofindustrie, Exxon Mobil, Chevron, BP, Shell en TotalEnergies, samen een winst van 196 miljard dollar. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar en er sneuvelden verschillende records. Onder meer Shell boekte met 40 miljard dollar meer winst dan ooit tevoren. Begin dit jaar wordt het bedrijf dan ook aangeklaagd voor, onder andere, wanbeheer.

Klimaatzaken

De strijd tegen de klimaatcrisis wordt steeds vaker gevoerd in de rechtbank. In mei 2021 oordeelden rechters in Den Haag al dat Shell de CO2-uitstoot van de hele Shell-groep, zijn toeleveranciers en afnemers wereldwijd moet verminderen met 45 procent ten opzichte van 2019. Het bedrijf ging meteen in beroep tegen de beslissing. Eerder deze maand diende non-profitorganisatie Global Witness een klacht in tegen Shell omdat het minder in hernieuwbare energie investeert dan het claimt. Shell laat uitschijnen dat het om 12 procent van haar kapitaaluitgaven gaat. Volgens Global Witness gaat in het werkelijkheid over 1,5 procent. Een nieuwe rechtszaak in het Verenigd Koninkrijk adopteert een heel andere strategie.

Persoonlijke aanklacht

De milieuadvocaten van ClientEarth dagen elf bestuurders van Shell persoonlijk voor het hooggerechtshof in Engeland. De aanklagers zijn symbolische aandeelhouders van Shell. Dat stelt hen in staat om de bestuurders ter verantwoording te roepen voor het klimaatbeleid van het bedrijf. ClientEarth stelt namelijk dat het bestuur van Shell niet genoeg doet om haar klimaatdoelstellingen te halen en daardoor het bedrijf in gevaar brengt.

De wereldwijde transitie naar groene energie is onvermijdelijk, aldus de aanklacht, en Shell handelt niet snel genoeg om zich daarop voor te bereiden. Het is de eerste keer dat een dergelijke tactiek gebruikt wordt, maar ClientEarth staat er niet alleen voor. Een groep van institutionele investeerders en pensioenfondsen, waaronder Engelands grootste bedrijfspensioenfonds, sluiten zich aan bij de rechtszaak.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Betaalbare en duurzame energie Klimaatactie