Plus Fossiele brandstof lobby massaal aanwezig op COP27

Op de klimaatconferentie zijn dit jaar een kwart meer lobbyisten voor fossiele brandstoffen aanwezig dan op de vorige editie. Onder meer de Organisatie voor Afrikaanse Petroleum Producenten roept er op tot meer exploitatie van Afrikaanse olie- en gasreserves.

Koenraad Coel | 16 november 2022
Cop27Tobias Rademacher Ce F Z3P Ez Lg Unsplash

Dat de fossiele brandstof sector afgevaardigden stuurt naar de klimaatconferenties is geen nieuw fenomeen. Bij de vorige editie in Glasgow waren er in totaal 503 olie- en gaslobbyisten. Geen enkel individueel land had toen een grotere delegatie. Op COP27 is het aantal vertegenwoordigers voor fossiele brandstoffen gegroeid met 25 procent, tot 636. Dat is meer dan de tien meest klimaatkwetsbare landen, waaronder Pakistan, Bangladesh en Mozambique, samen sturen. Er is dit jaar wel één delegatie met meer aanwezigen: de Verenigde Arabische Emiraten, gastheer van COP28. Zij sturen 1070 afgevaardigden, waarvan er 70 een directe link met de fossiele sector hebben.

Sectorvertegenwoordigers en nationale delegaties

De internationale NGO Global Witness analyseerde de lijst van meer dan 30 000 afgevaardigden die zich registreerden voor COP27. Ze definiëren een lobbyist voor fossiele brandstoffen als iemand die expliciet deelneemt als lid van een handelsorganisatie die fossiele brandstoffen vertegenwoordigt of iemand die hoort tot een nationale delegatie en daarnaast actief is in de fossiele sector. In totaal zijn er dertig landen die fossiele lobbyisten opnamen in hun delegaties. Volgens Global Witness zegt het klimaatagentschap van de Verenigde Naties wel dat openlijke promotie van olie en gas niet is toegestaan op de conferentie. Maar op vragen over hoe die regel wordt toegepast, kreeg het naar eigen zeggen geen respons.

Afrikaanse reserves

Een van de fossiele sectororganisaties aanwezig op COP27 is de Organisatie voor Afrikaanse Petroleum Producenten. De organisatie roept op om de exploitatie van Afrikaanse olie- en gasreserves verder uit te breiden, omdat er nog steeds 600 miljoen mensen in Afrika geen toegang hebben tot elektriciteit. Ze zijn niet overtuigd dat de rijkere landen voldoende fondsen zullen voorzien om hernieuwbare technologie op grote schaal uit te rollen op het Afrikaanse continent. Verschillende Afrikaanse landen zien juist een gelegenheid om hun aanzienlijke reserves aan olie en gas aan te boren, nu de vraag vanuit onder meer Europa sterk toeneemt door de internationale energiecrisis.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Betaalbare en duurzame energie Klimaatactie