Plus FOREST FWD bouwt mee aan een duurzamer Vlaanderen

Ecologie en economie: het lijken soms twee werelden die ver van elkaar staan. Het is aan Forest Fwd (lees: ‘Forest Forward’) om de twee met elkaar te verzoenen. Een taak die vennoten Frank Missoul, Dajo Hermans en United Experts ter harte nemen: “Wij investeren in natuur vanuit een ondernemersdrive.” En laat investeren in natuur nu net datgene zijn wat nodig is om de stad van de toekomst te bouwen.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het magazine:
Susanovamagazine december 2021
Judith Milh | 13 december 2021
Kds Forest Forward Brugge 030321 6
Van links naar rechts: Frank Missoul (Forest Fwd), Kristof Bol (United Experts) en Dajo Hermans (Forest Fwd).

Wanneer bedrijven willen investeren in de natuur, blijft het vaak noodgedwongen bij woorden, zo merkt Dajo Hermans op. Met Forest Fwd willen hij en zijn vennoot Frank Missoul de investering tastbaar en concreet maken: ze bieden de ondernemer bijvoorbeeld een totaalpakket aan in de vorm van een bedrijfsbos.

“Het is aan het bedrijf om de juiste keuze te maken en woorden om te zetten in daden. Wij doen de rest: we zoeken een geschikt perceel, regelen de administratie en de beplanting en onderhouden het bos. Volledige ontzorging dus.” Het bedrijf kan het bos vervolgens gebruiken als originele lunch-, vergader- of brainstormplek.”

De lokale bakker voor een leefbaar Vlaanderen

Een bedrijfsbos van enkele hectares groot, inclusief onderhoud en alle andere diensten, kost een paar tienduizenden euro’s. Dat is niet voor alle ondernemingen weggelegd. Forest Fwd vond desondanks een manier om in te spelen op de grote vraag en 40 de maatschappelijke trend. “Zo hebben we met Het Grootste Bos een oplossing gecreëerd waarbij meerdere lokale ondernemers samen op één toekomstig bos kunnen intekenen. We doen dat in samenwerking met heel wat steden en gemeenten die moeten vergroenen, maar niet altijd de tijd en de middelen hebben. Daar nemen wij het over. Samen met de plaatselijke handelaars creëren we een bos.” Zo kan de lokale bakker bijvoorbeeld mee investeren in een stukje groen.

Verschillende steden en gemeenten sprongen al op de kar. Want het zijn vaak die volgebouwde steden en gemeenten waar een probleem voor de Vlaamse toekomst ligt. Op heel wat plaatsen loopt de ene gemeente via de lintbebouwing bijna naadloos over in de andere. “We moeten volgens mij niet inzetten op leefbare steden, maar op een leefbaar Vlaanderen, een leefbaar land. Er is in Vlaanderen geen tussengebied meer waar niemand woont. Al wil dat niet zeggen dat er geen grond meer beschikbaar is in Vlaanderen. De grote uitdaging is vooral om die grond en hun eigenaars te vinden, ze te activeren, en er dus voor te zorgen dat die gronden bebost kunnen worden”, aldus Hermans. De positivo vertrouwt hier op het engagement van de gemeenschap. “Mensen zijn veel bewuster bezig met natuur en het welzijn van de maatschappij dan pakweg tien jaar geleden.”

Een derde initiatief van Forest Fwd, naast de bedrijfsbossen en Het Grootste Bos, trekt particulieren mee in het bad. Daarvoor lanceerde het Start2Forest; zeg maar de HelloFresh van de natuur. Voor 129,50 euro bestel je online een mix van tien verschillende bomen en heesters waarmee je je eigen minibos van 6 vierkante meter kan aanplanten. “Start2Forest richt zich zo tot iedereen die begaan is met de natuur, maar niet per se groene vingers heeft. Met de hulp van ecologen stelden we een pakket samen dat je eenvoudig van achter je computer kan bestellen. Heel handig, hands-on en geschikt voor zowel grote als kleine tuinen. Er zit zelfs een eenvoudige handleiding bij. Je hoeft dus zeker geen tuinier te zijn om je eigen bos aan te leggen.”

Administratieve mallemolens en stigmatisering

Met die drie initiatieven hoopt Forest Fwd bij te dragen tot de Vlaamse doelstelling van 10.000 hectare nieuw bos tegen 2030. Maar de weg daarnaartoe kent een hoop valkuilen. “Samenwerken met steden en gemeenten betekent vaak een hele administratieve mallemolen voor er een beslissing genomen wordt. Dat is niet altijd evident, maar het is belangrijk te weten dat we op z’n minst hetzelfde doel hebben: meer bos. Je kan eeuwig blijven aftoetsen en debatteren, maar soms moet je het gewoon doen.” Dat hadden ze in Kortrijk bijvoorbeeld begrepen. “Daar kwamen we snel tot goede afspraken en de plaatselijke Rotary was zo enthousiast over Het Grootste Bos dat het beschikbare perceel binnen drie dagen volledig ‘verkocht’ was.”

Forest Fwd wil er voor iedereen zijn, niet alleen voor de wereldverbeteraars. “Ook daar ligt soms een obstakel op de weg naar nieuw bos. Want we hebben nog te vaak de neiging om in clichés te denken”, waarschuwt Hermans. “Natuurliefhebbers die roepen: ‘We gaan de bossen toch niet overlaten aan het bedrijfsleven?!’. Maar ook ondernemers die ervan uitgaan dat de zogenaamde ecologisten hen altijd iets in de weg zullen leggen. Nochtans is het aan beide kanten maar zelden zo extreem. We zien, gelukkig maar, vooral erg veel goede wil.” Voor Forest Fwd is het een missie om beide kampen te verzoenen en zo de doelstelling van 2030 te halen.

Eerste bomen, eerste stenen

Dajo Hermans is ook actief binnen de vastgoedsector. Onlangs werd hij partner bij Realis, een speler die vooral gespecialiseerd is in investeringsvastgoed. “Voor mij zit daar een duidelijke rode draad in: bossen zijn gronden, gronden zijn vastgoed en vastgoed is een interessante investering. Ik heb heel bewust die link gemaakt. Want als je de stad van de toekomst mee vorm wilt geven, moet je mee het grotere plaatje durven te overschouwen.” Zo bouwt Hermans aan een ecosysteem waarin hij duurzaamheid, stadsontwikkeling en investeringsnoden samenbrengt.

Wanneer je Hermans vraagt hoe de stad van de toekomst eruit zal zien, is hij duidelijk: “De stad van de toekomst is een duurzame stad.” Maar dat is meer dan alleen een groener uitzicht. “Het zal een stad worden waar het beleid zaken beslist heeft die op het eerste gezicht ingaan tegen wat gangbaar is. Dat zie je nu al in sommige Scandinavische landen. Daar heeft het beleid moedige en gewaagde beslissingen genomen tegen de stroom in, waarvan we nu zeggen: dat zijn onze voorbeelden.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.