Plus Ford verkoopt vanaf 2030 alleen nog elektrische wagens in Europa

Het Amerikaanse Ford gaat over tien jaar alleen nog elektrische auto’s verkopen. Het is het eerste merk dat zo’n radicale beslissing neemt, maar verwacht wordt dat nog meer autobouwers zullen volgen. Ford investeert daarvoor 1 miljard dollar in zijn vestiging in Keulen.

Inès Aoun | 19 februari 2021
2021 Ford Cgn Electrification 24

De Amerikaanse autobouwer hoopt tegen midden 2026 uitsluitend hybrides, elektrische voertuigen en auto’s met een lage uitstoot (zero-emission capable) aan te bieden. Vier jaar later moeten alle passagiersvoertuigen volledig elektrisch zijn. Bestelwagens en vrachtwagens wil Ford tegen 2030 hybride of volledig elektrisch maken.

Ban op diesel- en benzinewagens

Het engagement geldt alleen voor de Europese markt. Over de Verenigde Staten of de rest van de wereld wordt voorlopig met geen woord gerept. Naar alle waarschijnlijkheid nam Ford deze beslissing omdat vele Europese landen (zoals Zweden, Frankrijk en Ierland) hebben aangekondigd dat ze de verkoop van diesel- en benzinewagens tegen 2030 zullen verbieden.

Elektrische Mustang

Om de auto’s te bouwen, investeert Ford in de modernisering van zijn fabriek in Keulen. In 2023 zullen daar de eerste elektrische voertuigen van de band rollen. Ford zal verschillende modellen op de markt brengen. Het eerste model dat het lanceert is de volledig elektrische Mustang Mach-E.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.