Foodsavers Gent grote winnaar op Milan Pact Awards

Foodsavers heeft de eerste prijs weggekaapt op de uitreiking van de internationale Milan Pact Awards in Tel Aviv. Het project van stad Gent en OCMW Gent heeft sinds de lancering in maart 2017 al 630 ton voedseloverschotten van de afvalberg gered.

Lien Moris | 6 september 2018
Foodsavers Gent
© Stad Gent

Foodsavers ontving een geldprijs van 15.000 euro. Met dat budget kunnen de stad Gent en het OCMW Gent andere steden op weg helpen om een vergelijkbaar logistiek platform op te richten dat de strijd aanbindt met voedselverspilling.

Verschil maken

Foodsavers verzamelt voedseloverschotten van de REO-veiling in Roeselare en van verschillende supermarkten in Gent. Die overschotten delen ze na een kwaliteitscontrole uit aan meer dan zeventig lokale sociale organisaties en initiatieven. In 2017 werd zo 300 ton voedsel, vooral groenten en fruit, verdeeld onder 18.971 mensen in armoede. Intussen ligt dat cijfer op zo'n 630 ton. “De kaap van 1000 ton minder voedselafval tegen eind 2018 ligt in het verschiet”, zegt schepen van Milieu Tine Heyse (Groen) aan Het Laatste Nieuws. “Deze cijfers tonen aan dat we als lokale overheid, samen met vele partners, het verschil kunnen maken.”

Pact

De Milan Pact Awards worden uitgereikt in het kader van het Milan Urban Food Policy Pact, dat Gent samen met 175 andere steden ondertekend heeft. De ondertekenaars engageren zich om samen te werken aan duurzame voedingssystemen. Een van de ambities is de uitwisseling van ideeën en goede praktijken stimuleren. Dat gebeurt onder meer via de Milan Pact Awards. Acht steden ontvingen dit jaar een geldprijs. Zes deelnemers kregen een eervolle vermelding.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!