Plus Fluxys werkt mee aan Europees waterstofnet

De gasnetbeheerder Fluxys Belgium gaat in het Verenigd Koninkrijk testen hoe het aardgasleidingen kan ombouwen om waterstof te transporteren. Samen met zijn Britse evenknie National Grid zet Fluxys opnieuw een stap richting een Europees waterstofnet.

Ellen Vervoort | 4 september 2020
23 Grain Lngterminal H
© National Grid

Als energiedrager kan waterstof een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Het is een veelgebruikte grondstof voor de chemische industrie, maar het kan ook dienen als brandstof voor auto’s, cement- en staalfabrieken en cv-ketels. Groene waterstof (geproduceerd met hernieuwbare energie) kan op termijn aardgas (gedeeltelijk) vervangen en zo de CO2-uitstoot van de energiesector drastisch verminderen. Maar hoe maken we aardgasnetten klaar voor die duurzame toekomst?

100 procent waterstof

Fluxys en National Grid testen het op een militaire site in Spadeadam in Noord-Engeland. De werkzaamheden beginnen in 2021, de eerste tests vinden plaats in 2022. Fluxys-woordvoerder Laurent Remy aan De Tijd: “We willen bekijken hoe voormalige aardgasinfrastructuur reageert als er waterstof onder hoge druk wordt doorgestuurd. We zullen verschillende mengelingen van aardgas en waterstof testen, gaande van 0 tot 100 procent waterstof. De vraag is in hoeverre we bestaande leidingen in de toekomst veilig kunnen ombouwen en hergebruiken voor het transport van waterstof.” De partners investeren 10 miljoen pond (11,3 miljoen euro) in het proefproject, FutureGrid gedoopt.

Thierry Bottequin, engineering manager bij Fluxys: “Dit is een belangrijke stap in het onderzoek naar hoe we onze infrastructuur kunnen ombouwen zodat het mengelingen van aardgas en waterstof of uitsluitend waterstof kan vervoeren. Volgens ons sluit het project perfect aan bij ons eigen onderzoek naar hoe ons huidige aardgasnet op een betrouwbare en veilige manier waterstof kan transporteren.”

Europese ambities

Volgens een recente studie in opdracht van de Europese gasnetbeheerders zijn er 27 tot 64 miljard euro aan investeringen nodig om tegen 2040 een Europees waterstofnetwerk uit te bouwen. De bedrijven verwachten nog dit jaar te starten met de ontwikkeling van het leidingnetwerk. In 2030 moet het netwerk 6800 kilometer groot zijn en clusters van vraag en aanbod met elkaar verbinden. In 2040 moet het net van 23.000 kilometer voor een kwart uit nieuwe leidingen bestaan en voor driekwart uit omgebouwde aardgasleidingen. Op die manier kunnen gasnetbeheerders een rol spelen in de energietransitie.

Ook de Europese Commissie gelooft in een waterstofnet op Europees niveau en lanceerde in juli een ambitieus plan om de productie van groene waterstof in Europa nog dit decennium te ondersteunen. Tegen 2030 moet Europa tot 10 miljoen ton hernieuwbare waterstof kunnen produceren.

Zeebrugge

Fluxys werkt aan meerdere initiatieven op het vlak van waterstof. Het bedrijf lanceerde samen met de supermarktgroep Colruyt al plannen voor een waterstofcentrale in Vlaanderen. Die krijgt een plek in Zeebrugge en zal waterstof produceren met stroom van windparken op zee.

Daarnaast bestudeert de gasnetbeheerder hoe de aardgasleidingen in België een rol kunnen spelen in een toekomstig waterstofnet. Remy: “We hebben zo’n 4000 kilometer aan pijpleidingen in België. We schatten dat we meer dan 1000 kilometer kunnen hergebruiken voor waterstof. We bekijken ook of we waterstof kunnen stockeren in onze ondergrondse gasopslag in Loenhout.” De industriezones in Nederland, België en Duitsland komen als eerste in aanmerking voor waterstofconnecties. In België zijn de havens van Antwerpen en Gent belangrijke knooppunten, met leidingen naar Oostende, Rotterdam en Vlissingen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.