Flexitarisme in opmars in Vlaanderen
Een onderzoek van de VUB wijst uit dat Vlamingen de laatste tien jaar meer en meer zijn overgeschakeld op een flexitarisch dieet, met minstens 3 dagen per week zonder vlees of vis. Veganisme en vegetarisme hebben een relatief klein maar stabiel aantal aanhangers.
Uit het onderzoek van VUB-professoren Tom Deliens, Patrick Mullie en Peter Clarys blijkt dat vooral jonge hoogopgeleide vrouwen, die in steden wonen, hun eetgewoontes hebben aangepast. In totaal volgden ze zo’n tien jaar lang de eetpatronen van 4859 deelnemers op. De onderzoekers organiseerden vijf concrete meetmomenten in 2011, 2013, 2016, 2018 en 2020.
Verdubbeling op 5 jaar
In 2016 namen de onderzoekers een kentering waar. Deliens: “In dat jaar zagen we een piek in de consumptie van plantaardige producten.” Tien procent van de deelnemers ging zichzelf in 2016 ook beschouwen als flexitariër, ten opzichte van 5 procent in 2011. Dat is een verdubbeling op vijf jaar tijd. “Veganisme of vegetarisme is mogelijk voor sommigen nog een te grote stap, waar flexitarisme een haalbaar compromis lijkt.”
Maar na 2016 stagneert het groeiend aantal flexitariërs. De onderzoekers gaan ervan uit dat de plotse piek voornamelijk te danken was aan de vele sensibiliseringscampagnes die in Vlaanderen gelanceerd werden, zoals Dagen Zonder Vlees, Donderdag Veggiedag, Try Vegan, enz., hoewel veel campagnes al voor 2016 werden opgestart. Een grotere media-aandacht kan de stijging in de hand gewerkt hebben.