Fles of kraan: de impact van drinkwater
Uit onderzoek blijkt dat de milieukost van flessenwater meer dan duizend keer groter is dan leidingwater. Vooral in het gebruik van grondstoffen scoort gebotteld water veel slechter, maar ook de impact op ecosystemen ligt aanzienlijk hoger.
ISGlobal, het Gezondheidsinstituut van Barcelona, onderzocht de impact van flessenwater en leidingwater op het milieu en de volksgezondheid. De aanleiding voor het onderzoek was de schijnbare tegenstelling dat de wereldwijde consumptie van gebotteld water de afgelopen jaren stevig groeide, terwijl de kwaliteit van leidingwater verbeterde op vele plaatsen, inclusief Barcelona.
Een verhaal van twee steden
De onderzoekers van ISGlobal hanteerden twee tegenovergestelde scenario’s om hun resultaten te kaderen. In het ene scenario zou heel Barcelona overschakelen op flessenwater, in het andere zou iedereen er van de kraan drinken. Voor beide opties voerden de onderzoekers een levenscyclusanalyse uit om de milieu-impact van productie tot en met afvalverwerking in kaart te brengen. Uit het onderzoek bleek dat de kostprijs aan grondstoffen voor flessenwater-Barcelona maar liefst 3500 keer hoger ligt. Ook de impact op ecosystemen zou 1400 keer hoger liggen dan in het kraantjeswater scenario.
Aan de andere kant bekeken de onderzoekers ook de gevolgen voor de volksgezondheid. Die komen vooral voort uit de mogelijke aanwezigheid van trihalomethanen (THM) in leidingwater, een bijproduct van het zuiveringsproces. THM’s zouden het risico op blaaskanker verhogen, maar de impact is eerder beperkt dankzij de goede kwaliteit van het leidingwater. Gemiddeld zouden de inwoners van leidingwater-Barcelona twee uur op hun totale levensverwachting inboeten. Voor wie investeert in een (koolstof)filter is het effect nog veel kleiner. De studie geeft uiteraard geen cijfers voor België, maar uit een onderzoek uit 2015 door de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat alle meetpunten ver onder de norm voor THM’s bleven.
SDG
