Plus Finse ‘zandbatterij’ tackelt probleem groene stroom

Soms regent het of waait het niet. Het is de achilleshiel van zonne- en windenergie, die de transitie naar groene stroom bemoeilijkt. Energieopslag is het antwoord maar hoe dan? Alle aandacht gaat naar batterijen en waterstof. Maar een Fins ingenieursbedrijf komt met een innovatieve oplossing.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
Dit zijn de meest gelezen artikels van 2022
Tom Wolfs | 8 juli 2022
Pne Vatajankoski Heat Storage Ready

Heb je op een snikhete zomerdag wel eens op blote voeten over het strand gewandeld? Juist: zand kan enorm veel hitte opslaan, tot een temperatuur van wel 500 à 600 °C. Het kan de ingenieurs van het Finse bedrijf Polar Night Energy geïnspireerd hebben voor hun oplossing voor hét probleem van groene stroom. Namelijk: het feit dat energieopslag in lithium-ionbatterijen op grote schaal nog niet mogelijk is en ook groene waterstof nog in de kinderschoenen staat.

Ze ontwikkelden een grote stalen container waarin tijdens piekmomenten in productie, overtollige zonne- en windenergie wordt opgeslagen onder de vorm van hitte in honderd ton zand. De container bevat een warmtewisselaar die warme lucht doorheen het zand doet circuleren, afkomstig van de hernieuwbare elektriciteit. Eens op temperatuur gekomen houdt het zand de hitte voor maanden vast. In cijfers uitgedrukt betekent dit 100 kilowatt aan verwarmingsvermogen en 8 megawattuur energiecapaciteit.

Warmtenet voeden

De container of ‘zandbatterij’ staat in het stadje Kankaanpää in het zuidwesten van Finland. De opgeslagen warmte zal er vooral tijdens de wintermaanden gebruikt worden om een warmtenet te voeden met heet water en zo huizen, kantoren en het lokale zwembad te verwarmen. Het is een manier om ook tijdens periodes met weinig zon of wind - of hoge energieprijzen - in te zetten op hernieuwbare energie. Finland bevindt zich trouwens in het Europese koppeloton wat dat laatste betreft, met een aandeel van 27,2 procent in de totale energieconsumptie van het land.

“Ons systeem maakt deel uit van een slimme en groene energietransitie”, zegt Markku Ylönen, medeoprichter van Polar Night Energy. "Warmteopslag kan helpen om meer hernieuwbare energiebronnen, waarvan de aanvoer soms fluctueert, te integreren in het elektriciteitsnet. Dit is een logische stap richting een warmteproductie waar geen verbranding meer bij komt kijken.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.