MVO

Plus Febelfin beloont 311 fondsen met duurzaamheidslabel

Om duidelijkheid te scheppen in het groeiend aanbod aan duurzame beleggingsfondsen, heeft Febelfin een eerste duurzaamheidslabel gelanceerd. Bij een eerste screening voldeden 311 fondsen aan de kwaliteitsvereisten.

Fran Herpelinck | 7 november 2019
Adobe Stock 20673417

Is duurzaam beleggen een van de trends van 2019? De cijfers wijzen alvast in die richting. Werd er in 2013 in België voor 7,7 miljard euro duurzaam belegd, dan groeide dat volume in 2017 aan naar een slordige 24 miljard euro. Het aantal mensen dat ervoor kiest om bij beleggingen niet enkel naar financiële criteria te kijken, maar ook duurzame en ethische overwegingen in rekening te nemen, zit in de lift. Net als de geïnvesteerde bedragen. Enig struikelblok: de transparantie. Waarom is het ene beleggingsfonds duurzaam en het andere niet? Wat maakt een duurzame belegging duurzaam? Is er niet af en toe sprake van greenwashing?

Donkergroen of grijs?

Via het nieuwe duurzaamheidslabel ‘Towards Sustainability’ wil Febelfin, de werkgevers- en belangenorganisatie voor de financiële sector, duidelijkheid scheppen voor beleggers. Dat label werd eerder dit jaar al voorgesteld, maar gisteren officieel gelanceerd. Meteen raakte bekend dat 311 beleggingsfondsen en negen indices (lokale beurzen, red.) in ons land het label een jaar lang mogen dragen. Zij voldeden aan de criteria van het label, die tijdens een eerste analyseronde werden afgetoetst door het onafhankelijke labelingsagentschap CLA.

Bij de voorstelling van die criteria in februari klonk er kritiek op de invulling van ‘duurzaamheid’ door het label. Dat verwijt liet duurzame bank Triodos optekenen. Triodos, dat voor ‘donkergroene’ beleggingen opteert die volledig fossielvrij zijn, had daar graag de lat gelegd. “Een fonds kan nog altijd het grootste deel van zijn inkomsten uit olie of gas halen en toch nog het duurzaamheidslabel krijgen. Dat houdt geen steek in een tijdperk waarin een van de meest urgente maatschappelijke uitdagingen net gaat over de transitie naar koolstofvrije brandstoffen’, vertelde Thomas Van Craen, directeur van Triodos Bank België, toen aan Investment Officer. Een bank als BNP Paribas-Fortis noemde het label dan weer ‘belangrijke maatregel’.

Laag beginnen, hoog mikken

Bij de lancering van het label benadrukt Febelfin dat het resoluut verder wil kijken dan enkel donkergroene beleggingen. ‘Het is niet onze ambitie om een definitie te creëren van een duurzame belegging. We willen wel de ondergrens vastleggen waaraan beleggingsproducten moeten voldoen wanneer ze zichzelf als duurzaam in de markt zetten’, vertelde Karel Van Eetvelt, CEO van Febelfin aan Investment Officer. Voorzitter Olivier Marquet van het labelingagentschap – tevens voormalig directeur van Triodos België – meent in De Standaard dat het nieuwe label meer impact heeft als er meer financiële spelers bij betrokken kunnen worden. “Zodra ze in dat bad zitten, kan je de lat omhoog trekken”, aldus Marquet.

Naast de 311 fondsen met een label werden ook honderd aanvragen geweigerd. Veelal omdat ze voor hun producten te weinig gedetailleerde informatie beschikbaar hadden om de duurzaamheid te staven. In een volgende ronde kan die informatie worden aangevuld. Volgend jaar verwacht Febelfin opnieuw een groot aantal fondsen het label te kunnen toekennen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.