Facebook goed op weg naar 100% hernieuwbare energie

Sociale mediagigant Facebook voegt zich bij andere grote bedrijven zoals Google om één van de allergrootste afnemers van hernieuwbare energie te worden.

Francis Van den Noortgaete | 30 augustus 2018
Pexels Photo 1076807

Versnelling hoger

Alles begon voor Facebook met de eerste aankoop van windenergie in 2013. Intussen gaat het over contracten voor meer dan 3 gigawatt aan energie uit zon en wind. Daarvan werd alleen al het voorbije jaar meer dan 2,5 gigawatt aangekocht. Er is dus sprake van een fikse stroomversnelling.

Hefboom voor hernieuwbare energie

De omvang van het bedrijf maakt dat het ook een duidelijke impact heeft op hernieuwbare energie-investeringen in de omgeving van de eigen vestigingen. Dat leidt tot nieuwe wind- en zonneprojecten op de elektriciteitsnetwerken waar de Facebook datacenters zich bevinden. “Dat betekent jobs, investeringen en een gezondere leefomgeving voor de lokale gemeenschappen waar we te gast zijn, van Prineville in Oregon tot Luleå in Zweden”, zo stelt Facebook in een recente mededeling hierover.

We Are Still In

Vorig jaar haalde Facebook – één jaar vroeger dan gepland – de doelstelling om de helft van haar faciliteiten van hernieuwbare energie te voorzien. Tegen 2020 willen ze hun globale activiteiten aandrijven met 100 procent hernieuwbare energie en hun broeikasgasemissies met 75 procent verminderen. Dit alles past in hun blijvende steun voor de klimaatakkoorden van Parijs, als lid van het We Are Still In initiatief. Daarmee zenden ze een duidelijk maatschappelijk statement, samen met meer dan 2000 andere investeerders en bedrijven, waaronder ook Google en Apple.

Een trend die niet te stoppen lijkt

Collegabedrijven in de sector volgen trouwens diezelfde trend naar volledig duurzaam. Google ging in 2017 honderd procent hernieuwbaar, goed voor zo’n 3 gigawatt. Apple voorzag al in 2014 alle datacenters van hernieuwbare energie. Het is intussen wereldwijd zelfs bouwer van duurzame energieprojecten voor lokale gemeenschappen en zelfs staten. Samsung ten slotte gaat – zoals Facebook – zelf ook voor honderd procent hernieuwbaar rond 2020.

ICT

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!